LOVITURĂ de teatru: Ordonanţa de abrogare a OUG 13 a fost atacată în instanţă

LOVITURĂ de teatru: Ordonanţa de abrogare a OUG 13 a fost atacată în instanţă

Ordonanța de Urgență nr. 14/2017, primar care s-a abrogat OUG 13 de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, a fost atacată la Curtea de Apel București. În sesizarea depusă se cere suspendarea efectelor OUG 14.

Sesizarea a fost făcută de Luiza Căzănescu, acuzată de complicitate la abuz în serviciu și condamnată în prima instanță la trei ani și două luni de închisoare. Demersul a fost făcut pe 10 februarie, iar dosarul se află la Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

Luiza Căzănescu a fost trimisă în judecată de DNA, pe 3 decembrie 2010, alături de alte cinci persoane, pentru prejudicierea SC Asigurare Reasigurare ARDAF SA – Sucursala Dâmbovița cu suma totală de 1,85 milioane euro. Luiza Căzănescu era administrator al societății la momentul comiterii faptelor imputate.

În cazul în care instanța va da câștig de cauză persoanei care a cerut „suspendare executare act administrativ OUG 14/2017”, ordonanța ar putea fi anulată, caz în care OUG 13 rămâne în vigoare.

Nu este clar dacă în cererea de suspendare și anulare a OUG 14, Luiza Căzănescu a solicitat și sesizarea Curții Constituționale pe acest act normativ. Simpla cerere de suspendare ar fi, potrivit specialiştilor, inadmisibilă în acest caz. Specialiştii susţin că ordonanţa de urgenţă nu este un act administrativ ci unul normativ cu putere de lege, neputând fi suspendat de la aplicare de către instanţele din România.

Într-o altă cauză aflată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în care mai multe persoane sunt cercetate pentru despăgubiri ilegale, un inculpat a cerut sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa ordonanţei de urgenţă prin care a fost abrogată ordonanţa 13, care prevedea modificarea codurilor penale, printre prevederi fiind abuzul în serviciu pentru care se stabilise pragul de 200. 000 de lei, sumă de la care puteau fi făcute cercetări pentru această infracţiune.

O altă cauză în care a fost atacată OUG 14 este pe rolul unei instanţe din Timişoara.

content-image

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.