Lucruri necesare pentru „vânătoarea” de Perseide, marți: o lanternă cu lumină roșie, un grup de prieteni și o hartă a cerului

Un loc ferit de becurile stradale, o hartă a cerului, o lanternă cu lumină roșie și un grup de prieteni sunt câteva dintre lucrurile de care au nevoie cei care vor să vadă marți noaptea „ploaia de stele”, numită științific „Perseidele”, informează platforma LaStele.ro, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES ARHIVĂ

Potrivit Observatorului Astronomic, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasa de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă, poate fi văzut acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează și praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu, arată sursa citată.

Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. Maximul curentului este atins în noaptea de 12 spre 13 august, după ora 22,00, până la 11,00 dimineața, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori.

Cei care vor observa cerul marți noaptea vor putea vedea aproximativ 20-25 de „stele căzătoare” pe oră, mai puține decât în mod normal pentru maximul acestui curent, din cauza prezenței pe cer a Lunii, care a fost în faza de Lună Plină acum câteva zile.

LaStele.ro este prima platformă online din România dedicată exclusiv organizării de „star parties” private sau pentru publicul larg. Această modalitate de petrecere a timpului liber este orientată către oamenii curioși, dispuși să încerce ceva nou și dornici de a afla mai multe despre Univers. Proiectul își propune să readucă cerul înstelat în atenția locuitorilor de la oraș și a fost inițiat de doi pasionați de stele, Adrian Șonka și Oana Sandu.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.