Lunea Artelor. Expoziție de icoane. Expoziția foto „Biserici istorice din Baia Mare”

SLuni, 6 aprilie, de la ora 19.00, în Foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, în cadrul seriei de evenimente Lunea Artelor, va avea loc un dublu vernisaj. Este vorba despre expoziția de icoane pe sticlă și pe lemn a tinerilor artiști plastici Lavinia Balazsi, Daniel Marchiș și Călin Moldovan, respectiv despre expoziția de fotografie intitulată „Biserici istorice din Baia Mare”, semnată de Marin Giurgiu. Prin aceste evenimente, Teatrul Municipal Baia Mare își propune să își întâmpine spectatorii cu imagini potrivite perioadei pe care o traversăm, un timp al curățirii sufletului înainte de Sfintele Paști.

 

Icoane pentru suflet

Expoziția de icoane reunește pe simeze tineri artiști care s-au întâlnit pe băncile facultății (deși sunt promoții diferite), iar mai apoi, în taberele de creație de pe teritoriul Maramureșului.

Lavinia Balazsi (fostă Moldovan) a absolvit Liceul de Arte din Baia Mare (2002) și Universitatea de Nord din municipiu (2008), la Secția Arte Plastice-Pictură. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Baia Mare, din anul 2009. Din anul 2008 participă constant cu lucrări la expoziția filialei, „Anuala Artelor”. Împreună cu fratele ei, Călin Moldovan, și cu viitorul soț, Balazsi Ludovic, a participat, în anul 2011, la o expoziție de grup, găzduită de Golden Gallery (Gold Plaza). A avut două expoziții personale, ambele în anul 2011, la Galeria de Artă a Filialei Baia Mare a UAPR, respectiv la Seini („Străluciri pe transparența sticlei”). A participat în mai mulți ani la Tabăra Națională de Literatură și Arte Plastice „Archeus” de la Ocoliș și la Tabăra Națională de Artă și Solidaritate de la Hoteni.

Călin Moldovan a avut, de curând, la Teatrul Municipal Baia Mare, cea de-a doua expoziție personală a sa, intitulată „Intermediu” (pictură și sculptură). Cea dintâi „personală” a avut loc în anul 2011 și s-a intitulat „150 x 150 cm”. Născut în 1979 în Baia Mare, Călin Moldovan a absolvit Liceul de Arte din localitate (1998) şi, mai apoi, Secţia Arte Plastice – Pictură a Universităţii de Nord din Baia Mare (2006). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare, Secţia Pictură, din anul 2009. Are la activ expoziții personale și de grup în ţară și străinătate, participări la tabere de creație, activități curatoriale, cât și realizarea de lucrări de artă monumentală.

Daniel Marchiș este născut în 1976 în Baia Mare. Este absolvent al Liceului Economic din Baia Mare (1995), al Școlii Populare de Arte din Baia Mare, Secția Sculptură (1997) și al Universității de Nord, Secția Arte Plastice-Pictură (2007). A avut expoziții de icoane, personale și de grup. A participat la taberele de creație de la Ocoliș, Hoteni și Desești. Este secretar al Fundației Culturale „Archeus”.

 

Fotografii ale celor mai importante biserici băimărene

Expoziția de fotografie semnată de Marin Giurgiu, intitulată „Biserici istorice din Baia Mare”, cuprinde 29 de imagini. Acestea reprezintă interioare, exterioare și împrejurimi ale celor mai importante – din punct de vedere istoric – lăcașuri de cult din Baia Mare. Majoritatea dintre ele sunt istorice datorită vechimii (fiind trecute pe lista monumentelor istorice), altele sunt istorice prin povestea lor. Pe lângă bisericile foarte cunoscute din zona centrală a orașului, expoziția va prezenta și biserici de care lumea știe mai puțin, cum sunt cele din Ferneziu sau cea din Valea Borcutului.

Imaginile din expoziție sunt rezultatul transformărilor aplicate panoramelor conforme realizate înainte. O panoramă conformă înseamnă o imagine foto panoramică de 360° în plan orizontal și 180° pe verticală, cuprinzând întregul spațiu de jur-împrejurul punctului de stație. Panoramele conforme sunt folosite pentru realizarea de tururi virtuale. Acestea reprezintă o modalitate modernă de vizitare interactivă, pe orice calculator din lume, la orice oră, a unui obiectiv. Marin Giurgiu a realizat, în cei aproximativ 10 ani de lucru cu imaginile panoramice, tururi virtuale a sute de biserici, precum și a altor obiective, dintre care se pot aminti Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Muzeul de Istorie și Arheologie Baia Mare, Muzeul de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Apei Cluj-Napoca, Muzeul Cetății Histria – județul Constanța, Parcul Municipal Tecuci, Teatrul Municipal Baia Mare și multe altele.

Lucrul cel mai elaborat este dat de obținerea panoramelor. Acestea presupun zeci de minute, uneori ore, și zeci, chiar sute de imagini foto individuale care, apoi, sunt puse laolaltă în alte ore sau zile de lucru pe calculator pentru o singură panoramă. După obținerea unei panorame complete, acesteia i se pot aplica trasformări, astfel încât se obțin efecte vizuale de impact: imagini sferice, spirale, corpuri spațiale în diferite forme, animații etc. Expoziția va cuprinde doar proiecții sub formă de planetoizi ale imaginilor panoramice, adică niște așa-zise panosfere.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.