Lunea Artelor. Seară de muzică folk cu Grupul Clasic şi Cosmin Lauran

Luni, 23 iunie, de la ora 19, în cadrul ultimei ediţii din această stagiune a Lunii Artelor, Teatrul Municipal Baia Mare invită publicul meloman la o seară de muzică folk. Invitaţi vor fi Grupul Folk Clasic şi Cosmin Lauran.

Grupul Folk Clasic îi are în componenţă pe: Diana Horvath Bugheșiu (voce) și Ioan Horvath Bugheșiu (chitară/voce), Adrian Bogdan (percuție) și Călin Ionce (pian/voce). Grupul a debutat în decembrie 1999 la festivalul ”Floare de ger” de la Calafat, în formula de ”nucleu” Diana și Ioan Horvath Bugheșiu, urmând ca în anul 2000 să participe la toate celelalte festivaluri concurs de gen, unde se fac remarcați pentru originalitatea creațiilor, dar mai ales pentru armonizarea vocală. Din anul 2009 formula s-a extins, alăturându-se grupului percuționistul Adrian Bogdan și, ulterior, Călin Ionce, care dau dinamică și un plus de consistență muzicalității specifice grupului. Repertoriul cuprinde piese proprii, având ca substrat versuri din poezia clasică românească (George Topîrceanu, Mihai Eminescu, Ion Minulescu, Elena Farago) și din cea contemporană (Carolina Ilica, Adriana Tiberian, Mircea Belu, Carla Lazar), încercări de exprimare personală prin versuri proprii, dar și prelucrări folclorice sau ale unor piese din repertoriul internațional. Susțin numeroase recitaluri în manifestări de gen și sunt organizatori și inițiatori ai unor manifestări menite să promoveze muzica folk (Noaptea Menestrelilor, Regal folk în cadrul ”Sărbătorii Castanelor”).

Cosmin Lauran a studiat vioara de la 7 ani, iar chitara – ca autodidact. În ultimii 8 ani a susţinut recitaluri cu public, atât în Baia Mare (în peste 30 de spaţii), cât şi la Iaşi, Gura Humorului, Suceava, Fălticeni. A obţinut premii la festivalurile folk de la Alba Iulia, Suceava și Gura Humorului. A compus peste 40 de piese, majoritatea pe versuri proprii, dar şi din creaţia unor poeţi precum Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Mihai Beniuc, Daniel Turcea, Sorin Poclitaru sau Vasile Ciorogar. Cea mai recentă compoziţie semnată de Cosmin Lauran (muzică și versuri) este intitulată „Zâmbetul ei”, şi dedicată handbalistei Aneta Pîrvuț. Are în pregătire albumul folk „Alt anotimp”, pe care îl înregistrează în studioul lui Călin Ionce. Cosmin Lauran este profesor de religie la Emil Racoviță şi doctorand în teologie. Este, de asemenea, dirijor al corului Euphonia – Tămaia (pentru care a compus și armonizat pe 4 voci mai multe cântări bisericești).

Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.