MAE: Este inadmisibilă atitudinea xenofobă a politicianului italian din Montesilvano la adresa românilor

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, duminică, prin purtătorul de cuvânt Brândușa Predescu, care a afirmat că este inadmisibilă atitudinea xenofobă a politicianului italian Anthony Aliano, consilier municipal în orașul Montesilvano, care a anunțat „cu satisfacție”, pe contul său de Facebook, că a lovit cu pumnii un român în plină stradă.

„Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administrației locale din Italia, ale cărui afirmații injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidentă atitudine xenofobă și prejudecăți grave la adresa cetățenilor românilor în ansamblu, fiind în același timp un îndemn direct la violență. Este inacceptabil ca un oficial al administrației local a unui stat membru UE, prieten și partener, să se exprime, chiar și pe o rețea de socializare, în acest mod denigrator față de alți cetățeni europeni, față de români”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE într-un comunicat remis duminică AGERPRES.

În opinia diplomației române, „asemenea afirmații, cu evidentă conotație xenofobă, afectează și decredibilizează rolul de model și de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administrație europeană ar trebui să și-l asume”.

„România respinge orice manifestare prin care cetățenii săi sunt discriminați, etichetați jignitor și denigrați în societățile europene în care au ales să trăiască, exercitându-și drepturile egale cu toți ceilalți cetățeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze și să condamne public atitudini de tipul celei menționate care promovează xenofobia însoțită de violență și care, în mod deliberat, stimulează manifestări și poziții politice extremiste, în contrast total cu valorile europene”, a adăugat Predescu.

Presa italiană și din România a relatat că Anthony Aliano, consilier municipal din orașul Montesilvano, a povestit pe Facebook, la sfârșitul acestei săptămâni, cum a lovit un presupus român după un incident în trafic. „În timp ce mergeam spre serviciu, un român cred (așa părea după limbajul vulgar) traversează strada (…), iar el, nereușind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un șut puternic în mașină. Morala fabulei: am coborât din mașină și i-am aplicat doi pumni de calitate superioară. (..) L-am lovit cu atâta satisfacție! Și nu îmi este rușine. Să fie un exemplu și pentru alți politicieni! ‘, a postat Aliano pe site-ul de socializare, citat de presa italiană.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.