Mănăstire independentă… energetic

manastire-15042015Mănăstirea Alina-Maria, situată pe Vârful lui Roman (sau Vârful Romani), în Horezu, a devenit independentă energetic. Înainte cu o săptămână de Sărbătorile Pascale, au fost instalate panouri fotovoltaice de către compania Green Seiro, fiind acum singura sursă de energie electrică a lăcaşului de cult.

Situată în vârful muntelui, la 1600 de metri altitudine, pe un splendid platou montan, unde omul ajunge cu greutate, drumul forestier fiind refăcut în 2009 cu fonduri europene, Mănăstirea Alina-Maria a fost construită între anii 2011 – 2014 de familia Dumitru şi Ileana Creştin, spre pomenirea veşnică a fiicei lor, Alina Maria.

Biserica din interiorul mănăstirii poartă hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântul Proroc Ilie. Pelerinii din toată ţara au luat cu asalt mica bisericuţă din interiorul mânăstirii. Piatra de temelie pentru biserică a fost pusă în anul 2012, cu mare fast, participând atunci personalităţi din toată ţara, dar şi din Vâlcea. Slujba de sfinţire s-a oficiat în data de 7 septembrie 2014 de către IPS Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului, însoţit de PS episcop vicar Emilian Lovişteanu. Costurile construcţiei mănăstirii au fost suportate de omul de afaceri sibian Dumitru Creştin, în memoria fiicei sale, Alina Maria, decedată în urma unor complicaţii chirurgicale, la vârsta de 25 de ani.

Terenul pe care a fost construită mănăstirea a fost donat de către Obştea de Moşneni din oraşul Horezu. Montarea panourilor fotovoltaice a demarat la începutul acestei luni, angajaţii companiei Green Seiro pornind spre Vârful Roman în data de 5 aprilie cu toate cele necesare instalaţiei. Pe o zăpadă foarte mare, ei au fost întâmpinaţi de măicuţele de la Mănăstire. Compania, cu sediul în Sibiu, are ca obiect principal de activitate comercializarea panourilor solare fotovoltaice, instalarea de kituri fotovoltaice pentru consumatori în curent continuu ideal pentru case, implementarea parcurilor fotovoltaice, cât şi iluminatul stradal. Aşa că, fix cu o săptămână înainte de Paşti, totul a fost gata, iar Mănăstirea are acum propria şi singura sursă de energie electrică. Gabi Bercea

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.