MARAMUREŞ. Unde au mers banii publici în 2014. Topul firmelor care au contracte locale cu statul

maramuresCu 38,5 milioane de euro, bani îndreptaţi spre achiziţii publice, judeţul Maramureş este al 12-lea în topul cheltuielilor la nivel local în 2014, după Teleorman.
Peste 31 de milioane, bani europeni mai ales, au mers spre lucrări publice – întreţinere sau reparaţii de drumuri, refacerea clădirilor sau lucrări pentru locuri de agrement.
Pe locul secund în topul marilor cheltuieli stau contractele finanţate din fonduri interne pentru programul „Cornul şi laptele”.
Proiectele de management integrat al deşeurilor, susţinute prin Programul de Mediu al Uniunii Europene a însumat doar 1,9 milioane de euro în timp ce 1,3 milioane de euro din aceeaşi sursă au mers spre contracte IT.
Bugetul intern, pe de altă parte, s-a cheltuit în speciale pe servicii – de la cele poştale sau de telefonie, la cele de pază, curăţenie sau dezinsecţie (1,2 milioane de euro) şi stidii, strategioi şi analize (200.000 de euro).
Peste 31 de milioane de euro din cele 38,5 pe care Gândul le-a centralizat pe baza contractelor anunţate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice au fost cheltuite prin Consiliul Judeţean, doar 6,8 fiind atribuite de primăriile de oraşe din judeţ.

Analiza Gândul privind achiziţiile locale în 2014, an cu două runde electorale, arată că judeţul Maramureş se află, în topul cheltuielilor locale ale celor 41 de judeţe şi ale municipiului Bucureşti, pe locul al 12-lea, cu 33.337.700 de euro împărţite între 30 de contracte şi 28 de firme sau asocieri de companii care le-au câştigat, fie integral, fie parţial.

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, până pe 10 decembrie inclusiv, indică faptul că doar o treime dintre contractele întregului an au fost câştigate la licitaţie. Mai mult, 5 din cele 10 licitaţii deschise s-au încheiat în condiţiile în care câştigătorul a fost şi singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă.

Nouă s-au încheiat prin negociere directă, iar alte 11 prin cereri de ofertă.

Cele mai multe contracte din judeţ (17) s-au semnat în trimestrul al treilea, între cele două runde electorale ale lui 2014.

Până la final, Consiliul judeţean a cheltuit 31,6 milioane de euro din care 88% (mai exact 27,8 milioane de euro) în trimestrul al treilea.

Primăriile de oraşe, pe de altă parte, au semnat contracte de 6,8 milioane de euro 44% din bani fiind atribuiţi în perioada iulie+septembrie şi electorale şi 53,9% % în ultimele trei luni din an.

Cum au fost cheltuite fondurile publice şi sursele acestora, care sunt primele cinci cele mai valoroase investiţii din acest an, pe de o parte ale CJ, pe de altă parte ale primăriilor de oraşe din judeţ, ca şi topul primelor 10 firme care au încheiat în 2014 contracte cu statul la nivel local, în judeţul Maramureş, se poate vedea, detaliat, mai jos.

Galerie foto:Grafic Gândul.info. Sursa informaţiilor: Sistemul Electronic de achiziţii publice

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.