Maramureșeanul Bogdan Tomoiagă, un mandat de succes ca secretar de stat în Ministerul Turismului           

Deși în componența noului guvern nu se mai regăsește Ministerul Turismului, un minister care a venit cu adevărat în sprijinul micilor întreprinzători și a dus la creștea condițiilor hoteliere din România, secretarul de stat PSD, maramureșeanul Bogdan Tomoiagă, al cărui mandat a început în 7 martie 2017 și s-a încheiat în 7 noiembrie 2019, prin demisie, prezintă realizările și activitatea sa în cei aproape trei ani de mandat.

”7 martie 2017 – 7 noiembrie 2019 este perioada mandatului meu de secretar de stat în cadrul Ministerului Turismul. Joi, 7 noiembrie, am decis să îmi depun demisia, să închei din proprie inițiativă o perioadă frumoasă, cu provocări si reușite. Lăsăm, însă, în urma noastră, atestarea a 26 de noi stațiuni de interes local și șase stațiuni de interes național, dar și elaborarea și implementarea Masterplan-ului de investiții al turismului, cu 148 de obiective propuse la nivel național, cu cinci contracte de finanțare semnate si cu cel mai mare buget de investiții din istoria instituției. Un alt proiect de care sunt mândru îl reprezintă voucherele de vacanță – <planul Marshall de salvare a turismului românesc> – prin determinarea unor creșteri anuale ale sosirilor turistice interne de până la 20%. Amintesc aici și reglementarea unui TVA de 5% în industria turistică, o gură de oxigen pentru investitorii privați, dar și prevederea redevențelor ZERO pentru resursa termală românească.

În perioada mandatului meu s-a reușit și acordarea facilităților prevăzute prin Ordonanța nr. 114, la capitolul finanțarea turismului balnear, dar și promovarea Legii Turismului, în formă finală, document avizat și aflat în procedură de urgență în Parlament (descentralizarea sectorului, SIeATR, OMD-uri, „mistery guest” si o serie întreagă de reglementări noi care dinamizează sistemul și industria. Trebuie să amintesc și Ordonanța nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, dar și reglementarea conceptului de Organizații de Management al Destinațiilor și elaborarea Manualului pentru operaționalizarea OMD-urilor în România, în colaborare cu OECD.

Un alt aspect important realizat în intervalul mai sus menționat îl reprezintă elaborarea Strategiei naționale de dezvoltare a turismului românesc, împreună cu specialiștii Băncii Mondiale și cu cei din MT, document programatic trecut și prin Comitetul Interministerial, precum și prin proceduri de consultare informală, care a fost îmbunătățit și așteaptă doar să fie supus analizei membrilor Comitetului de Consultare în Turism, astfel încât exercițiul financiar 2021-2027 să poată fi pregătit corespunzător și să beneficieze de un fundament strategic coerent. La final, voi aminti înființarea unei Direcții de Autorizare și Monitorizare funcțională și dinamică, ce eliberează clasificări și documente specifice în termen de o săptămână și nu în termen și de trei ani, așa cum era organizata la preluare”, susține social-democratul Bogdan Tomoiagă, fost secretar de stat în Ministerul Turismului.

Bogdan Tomoiagă (PSD): ”Îi rog pe experții din administrația publică să se implice și să continue proiectele începute”

Desigur, cifrele și obiectivele contează. Dar acestea pot fi atinse doar cu oameni aproape și doar în spiritul muncii de echipă, arată maramureșeanul Bogdan Tomoiagă.

”Astfel, pentru tot suportul acordat în acești ani cu zile intense, cu emoții și încercări, adresez sincere mulțumiri echipei mele de consilieri, acum prieteni dragi și le mulțumesc tuturor colegilor din Ministerul Turismului. În vremuri în care munca la stat poartă un stigmat, îi rog pe experții din administrația publică să se implice și să continue proiectele începute, să nu renunțe, să nu se plafoneze, să nu înceteze să creadă în puterea lor de a schimba lucrurile.
Știu că nu este ușor, cu atât mai mult într-o instituție încercată, când desființată, când comasată, când uitată, dar care reprezintă si reglementează un sector care a dublat în ultimii trei ani participarea la PIB-ul național.

Și îi rog să continue într-un moment în care mulți se întreabă ce se va alege de turism, atunci când în discursurile publice nu se aude nicio intenție de a continua măsurile necesare prioritizării acestei ramuri strategice pentru economia națională. Indiferent de culoarea politică a decidenților, administrația publică are nevoie mai mult ca oricând de oamenii valoroși. În același timp, le mulțumesc pentru susținere și buna colaborare reprezentanților asociațiilor și federațiilor reprezentative din turism, mediului academic precum și mediului de afaceri, oameni profesioniști, cei mai mulți uniți în jurul unui țel comun. Să ne vedem cu bine, tot în slujba țării, mai puțini învrăjbiți, cu rezultate și mai vizibile, care să facă din România o destinație turistică autentică, tot mai competitivă pe piața internațională, recunoscută pentru bogatele ei resurse și mai ales pentru căldura oamenilor care o locuiesc”, și-a încheiat mesajul social-democratul Bogdan Tomoiagă, fost secretar de stat în Ministerul Turismului.

Biroul de presă al PSD Maramureș

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.