Maramureșenii, îndemnați la patriotism și unire sufletească de Ziua Națională a României             

La fel ca în fiecare an, în data de 1 Decembrie, municipiul Baia Mare marchează Ziua Națională a României prin manifestări specifice, care fac trimitere la un moment de mare însemnătate pentru istoria românilor, respectiv Marea Unire de la 1918. Autoritățile locale și județene, alături de comandanți ai unităților militare din Garnizoana Baia Mare, cadre militare în rezervă și retragere  și veterani de război au depus de corone de flori la monumentele care evocă eforturile depuse pentru nașterea României dodoloațe.

Seria activităților dedicate Zilei Naționale a României a debutat prin întâmpinarea prefectului Vasile Moldovan, prezentarea onorului, salutarea Drapelelor de Luptă și trecerea în revistă a detașamentului de onoare. Programul a continuat cu intonarea Imnului Național al României și oficierea serviciului religios ocazionat de această sărbătoare a tuturor românilor, momente tratate cu înaltă solemnitate de către cei prezenți. În încheierea acestora, autoritățile prezente și-au prezentat alocuțiunile, subliniind că ziua de 1 Decembrie este o zi care amintește românilor despre victoriile trecutului, șansa prezentului și oportunitatea viitorului.

Executivul Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentat de către președintele Gabriel Zetea și vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș. În alocuțiunea sa, șeful administrației județene a ținut să împărtășească celor prezenți câteva fraze din discursul pe care George Pop de Băsești, un politician maramureșean cu înalte standarde morale, l-a susținut la Alba Iulia în anul 1918, și prin care sublinia povara iobăgiei sufletești. Totodată, acesta a subliniat că sentimentul patriotism de și crezul unirii ar trebui să însoțească maramureșenii pretutindeni.

„Acum un an de zile celebram împreună Centenarul Marii Uniri, iar acum, un an mai tarziu, mă bucur să văd un public chiar mai numeros pentru a marca această mare realizare a națiunii românești, dar și pentru a comemora marile personalități ale României, între care se regăsesc mulți maramureșeni care au luptat în prima linie pentru Marea Unire. Acele personalități au fost mânate de patriotism, un sentiment care se învață și pe care și eu, la rândul meu, l-am învățat de mic acasă, de la părinți, iar mai apoi la școală, de la profesori. Sper ca acest obicei al perpetuării patriotismului să dăinuiasca în Maramureș în fiecare casă, în fiecare familie, în fiecare școală. Din păcate astăzi, în România, întâlnim de multe ori un discurs care îndeamnă la ură și la dezbinare socială, iar noi ca maramureșeni, ca urmași ai unor mari personalități care au luptat pentru Marea Unire acum mai bine de 100 de ani, trebuie să spunem stop politicii de ură și să ne propunem un nou țel iar acesta să fie unirea sufletească a tuturor românilor. În calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș, alături de toți consilierii județeni ai Maramureșului, vom lupta pentru acest crez în fiecare zi”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Unul dintre cele mai așteptate momente de către publicul prezent la ceremonie l-a reprezentat defilarea detașamentului de onoare și a celui de tehnică militară. Prin fața numeroșilor spectatori care fluturau tricolorul au defilat subunități aparținând Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Pintea Viteazul” și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești”. În defilarea detașamentului de tehnică militară, acestora li s-au alăturat Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș, Inspectoratul Teritorial al Poliței de Frontieră Sighetu Marmației, Direcția Regională de Informații Maramureș, precum și Poliția Locală Baia Mare. La fel de apreciată a fost și parada căruțelor care au refăcut în anul Centenarului, Drumul Marii Uniri, un moment inedit care a întărit atmosfera de sărbătoare autentică a tuturor românilor. În amintirea celor care au înfăptuit Marea Unire și mânați de dragostea de țară și de neam, maramureșenii prezenți au încins o horă, încheind într-o notă optimistă manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.