Maramuresul-muzeul traditiilor si obiceiurilor strabune de Craciun

 Exista un loc in tara aceasta, unde toti si-ar dori  sa fie prezenti, macar de Sarbatori. Un loc unde traditia si obiceiurile au ramas neschimbate. Unde portul traditional este imbracat chiar de cei mai mici. Este vorba de Maramures. Aceasta zona este renumita atat in tara cat si in strainatate. Exista oameni care si-ar dori macar o data-n viata, sa vada Maramuresul.
Ospitalitatea este caracteristica de baza a localnicului.E imposibil sa nu te indragostesti de Maramures. E posibil sa nu fii vizitat Maramuresul dar sa asculti cu sufletul la gura despre acest loc atat de legat de traditii.
Traditiile de Craciun sunt cele mai asteptate de catre maramureseni. Au un farmec aparte. Pensiunile sunt pline, colindatul e la loc de cinste si mesele sunt imbelsugate. Nici un obicei nu se pierde aici in Maramures. Toti maramuresenii de pe toate continentele vin acasa. E sarbatoarea familiei a povestilor la gura sobei. Mancarea traditionala maramureseana este apreciata de cei care aleg sa vina aici.
Maramuresul trebuie vizitat. Maramuresul trebuie redescoperit. Bisericile maramuresene unice in lume, din lemn, sunt exportate pe orice meridian. Sarbatoarea aceasta aduce lumea in biserici. Cu mic cu mare, tanar sau batran, sunt prezenti in biserici. Traditia merge mai departe.
Maramuresul este un adevarat al tradititiilor si obiceiurilor stravechi. Parintii inoculeaza tinerilor, aceste valori perene, care la randu-le nasc identitatea ,,morosanului” Oriunde ar fi, la facultate, in strainatate, in alta zona a tarii, intr-o valijoara are si hainele locului, portul traditional, imbracat la diverse evenimente.
Sa ducem mai departe traditia.  Sa aratam tuturor ca  aici in Maramures, traditia nu va apune niciodata. Spatiul acesta are menirea sa conserve datina strabuna. Sa nu uitam menirea noastra.
Sa pastram traditia. Sa nu o uitam. Sa ne bucuram ca suntem din zona aceasta, unde multi ar vrea sa vina macar o zi sa descopere Maramuresul.Maramuresul trebuie  promovat. Voi cei plecati departe in alte zone, promovati-l. Noi cei de aici, din Maramures, ii vom astepta pe oaspetii nostrii. Cu paine si cu sare si cu traditii specifice fiecarei sarbatori.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.