Maramureşului Istoric „Ţara culturii lemnului şi a tradiţiilor vii“ – Ghid turistic

Între ultimele apariţii de carte menţionăm publicarea unui inedit album de prezentare a Maramureşului Istoric „Ţara culturii lemnului şi a tradiţiilor vii“al cărui autor, Constantin Ioan Lazu, a mai publicat în trecut o carte despre istoria acestei regiuni.

Fiu al Maramureşului, născut în Vişeu de Sus, locuind astăzi în Iaşi, autorul a rămas ataşat de frumuseţile şi tradiţiile plaiurilor copilăriei, de această ţară veche a Maramureşului cuprinsă în văile Izei, Vişeului, Marei, Cosăului şi Tisei şi străjuită de Munţii Igniş, Gutâi, Ţibleş, Rodnei şi Maramureşlui.

Conceput sub forma unui ghid turistic cu peste 170 de imagini, acesta oferă în prima parte informaţii atât despre trecutul acestei regiuni istorice cât şi despre cele două biserici surori, ortodoxă şi greco-catolică, care au contribuit la construcţia unicităţii Maramureşului Istoric. Nu au fost omise nici informaţii despre  minorităţi sau elementele precreştine, cum sunt personajele mitologice ca Marţolea sau Fata Pădurii şi care au influenţat modul de viaţă al maramureşenilor.

În partea a doua şi a treia sunt prezentate moştenirea materială şi imaterială care formează identitatea acestei regiuni. Printre acestea se află arta lemnului pentru care Maramureşul este cunoscut în întreaga lume, tradiţiile şi obiceiurile încă viu păstrate, costumul tradiţional uşor de recunoscut dar şi mâncarea tradiţională pe care o savurează oricine o încearcă.

În partea a patra sunt prezentate cele mai reprezentative obiective turistice ale regiunii cum sunt vechile biserici de lemn şi mănăstiri care constituie adevărate bijuterii ale culturii româneşti, Mocăniţa de pe Valea Vaserului, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei sau Muzeul Satului Maramureşean.

Ultima parte oferă câteva trasee tematice prin care pot să fie descoperite frumuseţile Maramureşului Istoric.

Acest album se adresează atât turiştilor care vizitează această regiune şi doresc să-i descopere tainele care o transformă într-o destinţie cultural-traditional-istorică unică şi fascinantă, cât şi maramureşenilor care pot retrăi crâmpeie din viaţă. Totodată constituie un instrument util pentru localnicii tot mai mult implicaţi în turism. Acest album este disponibil şi în limba germană.

Albumul, care constituie un suvenir inedit, conţine o hartă cu Maramureşul Istoric şi cu centrul oraşului Sighetu Marmaţiei şi poate să fie cumpărat din librării sau de la obiectivele turistice din Maramureşul Istoric.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.