Marea Britanie: Numărul nou-sosiților proveniți din România și Bulgaria s-a dublat într-un an

Numărul persoanelor nou-sosite în Marea Britanie provenite din România și Bulgaria s-a dublat într-un an, ajungând de la 12.000 la 28.000, potrivit unor date publicate joi la Londra de Biroul Național de Statistică (ONS), relatează AFP.

Foto: (c) RADU TUȚĂ/AGERPRES ARHIVĂ

Deschiderea deplină a pieței muncii pentru români și bulgari de la 1 ianuarie 2014 a suscitat în Regatul Unit previziuni alarmiste privind ”un tsunami” în ceea ce privește imigrația. Cifrele ONS arată că imigrația provenită din aceste două țări a crescut puternic.

Potrivit datelor oferite de ONS, migrația netă în Marea Britanie a fost de 243.000 de persoane în perioada martie 2013 — martie 2014, față de 175.000 de persoane în precedentele 12 luni, înregistrându-se o creștere de 39%.

Numărul persoanelor care părăsesc Regatul Unit rămâne stabil, într-un ritm anual de circa 316.000 din 2010. Numărul imigranților din perioada martie 2013 — martie 2014 a crescut cu 13 %, respectiv de la 492.000 la 560.000.

Potrivit cifrelor publicate joi, creșterea puternică a migrației nete a fost determinată de a înmulțire a numărului nou-veniților din Uniunea Europeană, de la 170.000 la 214.00 în aceeași perioadă.

Sondajele de opinie, comentează Reuters, arată că imigrația reprezintă unul din principalele subiecte de preocupare pentru alegători înainte de viitoarele alegeri generale din mai 2015 și ea a alimentat sprijinul tot mai mare pentru Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care dorește să pună capăt dreptului liberei circulații a forței de muncă din UE către Marea Britanie prin retragerea țării din blocul comunitar.

Amenințarea reprezentată de UKIP, care a obținut o victorie fără precedent la alegerile europarlamentare din mai, a determinat o creștere a presiunii asupra premierului David Cameron de a aborda problema imigrației. Guvernul său a înăsprit regimul vizelor și a restricționat accesul imigranților la sistemul britanic al ajutoarelor sociale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.