Marea serbare populară din Sighetu Marmnaţiei, Festivalul datinilor de iarnă, MARMAȚIA – 2016 !

Marea serbare populară din Sighetu Marmnaţiei, Festivalul datinilor de iarnă, MARMAȚIA – 2016 !

Organizarea ediției-2016 a Festivalului de la Sighetu Marmației se datorează sprijinului acordat de către Consiliul Județean Maramureș și organizatorilor locali, Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural din Sighetu Marmației .

Marea serbare populară din Sighetu Marmnaţiei- FESTIVALUL DATINILOR DE IARNA, constituie un prilej şi o modalitate în acelaşi timp de a imprima un sens şi un conţinut nou unor datini şi obiceiuri străvechi, de valorificare a acestora, prezintă tot ce are Maramureşul mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii ale acestor oameni minunaţi din nordul țării.

Festivalul datinilor de iarnă, de la Sighetu Marmației se desfășoară în condițiile profundelor transformări care au loc pe plan economic, social și chiar politic, inclusiv în localitățile rurarale. De aceea el suferă modificări cărora organizatorii trebuie să le facă față. În satele maramureșene se încearcă mai nou reinvetarea datinilor și obiceiruilor de Crăciun și Anul Nou, tinerii și adulții, cei care se întorc acasă din țările unde lucrează, îmbracă cu plăcere costumul tradițional, merg la colindat, participă la petrecerile ce se organizează prin pensiunile și localurile construite sau nu in stil popular. Dar, este din ce în ce mai greu să aduci la festivalul de la Sighetu Marmației elemente care să reprezinte specificul localităilor. Folcor mai există, nu mai sunt animatori culturali, instructori artistici, lideri care să valorifice în spectacole elementele acestor tradiții.

După evenimentele cultural-artistice care au fost organizate pe parcursul lunii decembrie (simpozioane, expoziții de artă plastică, concerte de colinde, concursuri tematice, concursul național de datini și obiceiuri de iarnă al copiilor, concerte ale grupurilor de colindători din instituțiile școlare și ale corurilor bisericești, ale caselor de rugăciuni ale cultelor din Sighetu Marmației), Festivalului MARMAȚIA 2016 s-a finalizat în zilele de 27-28 decembrie.
Sighetenii și oaspeții veniți de pe toate văile Maramureșului, din șase județe ale țării și din Ucraina (Cernăuți și Hust), au participat la „Târgul de artă populară” din parcul central al orașului, la alaiul grupurilor de colindători și al formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă și la cele două spectacole prezentate pe scena din parcul central , spectacole de datini și obiceiuri de iarnă- selecţii din programul formaţiilor participante din județ și din țară și de artiștii Gheorghe Turda, Aurel Tămaș, Ioan Sas, Ilena Matus.

În sălile de conferințe a Muzeul Maramureșului a avut loc sesiunea de comunicari pe teme de obiceiuri şi datini de iarnă, etnografie si istoria culturii, marcându-se 45 de ani de la deschiderea Expoziției de Etnografie a Muzeului Maramureșului.

Organizatorii s-au confruntat cu o serie de probleme, unele obiective alte provocate de modul în care primăriile-factorii locali din Maramureș, au răspuns invitației de a participa la festival. Unele din grupuri au venit doar pentru a participa la alai, nefiind pregătite și pentru un spectacol pe scenă. Dar, spre deosebire de alți ani, în cele peste șase ore de spectacol în scenă s-au prezentat obiceiuri, colinde și cântece populare . După aprecierea jandarmilor, la spectacole au participat (cu diferențe la diferite ore) câteva mii de spectatori.

Organizarea focului de artificii în altă zonă, datorite restricțiilor impuse de factorii de siguranță, nu a avut succesul contat, iubitorii de muzică solicitând spectacol-artistic, părinții veniți cu copiii dorind spectacolul de artificii ! Sunt aspecte care vor putea fi, în mod sigur, reglate pe viitor.

Contribuţia esenţială a Festivalului de la Sighetu Marmaţiei a fost şi este aceea a păstrării şi transmiterii de la o generaţie la alta, a datinilor şi obiceiurilor de iarnă, precum şi importantele obiective privind cercetarea, valorificarea ştiinţifică, culturală şi nu în ultimul rând prezentarea scenică a folclorului în spectacole ale ansamblurilor de amatori și artiștilor profesioniști !
Aceste idei au călăuzit şi orientează pe cei care prin mijloace specifice veghează la perpetuarea tradiţiilor, la transpunerea lor în viaţa modernă.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ