Măsuri preventive pentru situaţii de secetă prelungită în Maramureş

t3 Prefectul judeţului Maramureş Anton Rohian a solicitat astăzi, 18.06.2014 o întâlnire de lucru, având ca subiect, seceta prelungită în Maramureş, măsurile de preîntâmpinare a problemelor cauzate de lipsa apei.

La discutâţii au luat parte inginerul şef al Serviciului de Gospodărire a Apelor Maramureş, Stelian Ivaşcu, directorul interimar Vital Baia Mare, Mircea Mecea şi împuternicit inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ” Gheorghe Pop de Băseşti ” Maramureş.
Prefectul Anton Rohian a atras atenţia asupra posibilelor situaţii de secetă excesivă în judeţ: „In ultimii ani, în Maramureş se înregistrează o secetă prelungită cu efecte mai ample în localităţi printre care, Fărcaşa, Coroieni- Baba, Remetea Chioarului, Copalnic Mănăştur, Curtuiuş, Dumbrăviţa, Onceşti. Atât noi autorităţile judeţene cât şi fiecare primar în parte avem obligaţia de a lua măsuri preventive în ce priveşte alimentarea cu apă, atât pentru consumul propriu cât şi pentru cel din gospodărie şi cu animalele.” – a spus prefectul.
Conform inginerului şef al Serviciului de Gospodărire a Apelor Maramureş Stelian Ivaşcu, situaţia hidrologică actuală, atestă faptul că suntem în situaţie de secetă. In prezent, 30-40% din râurile din judeţ au debite sub cele medii multianuale, iar în lunile următoare nu se preconizează o creştere a acestora. „Nicio sursă de apă reglementată de SGA nu se află în situaţia de a intra în restricţie. Există suficient debit pentru ca alimentarea cu apă din râuri să se realizeze. Acumularea Strâmtori-Firiza poate să alimenteze municipiul Baia Mare fără nicio problemă. Probleme ar putea să apară în localităţile unde există sisteme centralizate de alimentare cu apă compuse din puţuri. ” – a subliniat Stelian Ivaşcu.
De asemenea, reprezentanţii Vital dau asigurări că vor veni în sprijinul populaţiei acolo unde situaţia o cere, astfel încât toţi cetăţenii să beneficieze de maximum de servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.