Materia pe care Ministerul Educației vrea să o facă obligatorie la liceu. Care este motivul

Surpriză uriașă pentru elevi. Aceasta este materia pe care Ministerul Educației vrea să o facă obligatorie la liceu. Care este motivul ce ar putea influența decizia autorităților.

Materie nouă pentru elevii de liceu. Ar putea să devină obligatorie

Anunț neașteptat pentru toți elevii de liceu din România. Ministerul Educației ar putea decide introducerea unei noi materii școlare obligatorii. Autoritățile au primit o propunere surprinzătoare din partea Asociației patronale din sectorul IT.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii – propune introducerea a minimum unei ore de informatică și una de TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor) în trunchiul comun al fiecărui an de studiu, pentru toate formele de învățământ.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

De ce se cere noua materie școlară obligatorie la liceu

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și-a motivat propunerea într-un comunicat de presă, prin care se arată că este necesară introducerea de cursuri speciale de TIC, inclusiv programare, în trunchiul comun, pe toată durata liceului, atât în cazul unităților de învățământ teoretice, cât și în învățământul profesional și tehnic.

În comunicatul transmis de ANIS este citat Ion Moldoveanu, membru al Consiliului Director al organizației, care susține că „numărul de specialiști IT și al absolvenților din facultățile de profil este cu mult sub cerințele pieței”, iar „la capitolul digitalizare a populației, suntem pe penultima poziție a clasamanetului DESI 2020”.

Ce observații au fost trimise către Ministerul Educației

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) a transmis o serie de observații cu privire la proiectul planurilor cadru pentru învățământul liceal și profesional pus în dezbatere publică, tutuoror autorităților competente – Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ce măsuri au propus reprezentanții ANIS:

    • Includerea a minimum unei ore de informatică și unei ore TIC în trunchiul comun în fiecare an de studiu, pentru toate formele de învățământ. Întreruperea orelor de programare în clasa a IX pentru toți elevii ce nu urmează un liceu cu profil informatic va diminua șansele acestora să ajungă la un nivel de competențe digitale adecvat societății și economiei actuale, precum și șansele acestora să lucreze în industria IT și conexă, cu impact atât economic cât și social.
    • Evaluarea competențelor digitale la Bacalaureat, inclusiv algoritmică și bazele programării. Includerea tehnologiei informației în cadrul probelor de bacalaureat reflectă faptul că aceasta are un rol extrem de important în viața oricărui cetățean, stimulând noile generații să investească în formarea competențelor digitale critice pentru o societate digitală.

Întâlnire la Palatul Cotroceni. Școala online va continua și în semestrul al doilea?

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, de la ora 16.00, o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu şi cu miniştrii Educaţiei, Sănătăţii, precum şi cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„Astăzi vom pune laolaltă realităţile din educaţie şi realităţile din sănătate. (…) Este extrem de importantă decizia deschiderii şcolilor în semestrul doi după un anumit scenariu şi am spus că nu excludem niciunul dintre scenarii, nici deschiderea prioritară în zonele cu rată de infectare mai scăzută, nici deschiderea prioritară în şcoli primare şi grădiniţe, nici prioritatea acordată elevilor de clasa a VIII-a şi a XII-a, nici orice alt scenariu sau combinaţie între acestea. Necesită o decizie responsabilă pe fâşia foarte îngustă între dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate. Aceste lucruri se vor discuta astăzi împreună şi vom vedea care sunt concluziile. Noi vom veni cu realităţile din educaţie la această discuţie”, a declarat, joi, Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

SURSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.