Meciul de azi, al 60-lea din cupele europene pentru echipa HCM Baia Mare

hcmDe nedescris frumuseţea începuturilor. Cu tot bagajul (uneori excedentar) de emoţii, de speranţe, de dileme. Azi suntem la un nou început de drum. De drum continental. Va fi al nouălea sezon în care echipa de handbal feminin reprezintă Baia Mare în Europa.

Va fi, întâlnirea cu campioana din Belarus, a 60-a partidă pe care HCM-ul (cu toate denumirile anterioare) o va disputa în cupe europene. Ţintim, pentru a treia oară consecutiv, prezenţa în cea mai importantă competiţie intercontinentală din handbalul feminin. Să ne ducem la polivalentă încărcaţi de energie pozitivă, pregătiţi să ne respectăm adversarii şi să ne adorăm favoritele. Să umplem din nou sala sporturilor (martoră a atâtor momente de glorie sportivă băimăreană!) şi să înconjurăm cu dragoste echipa care a jucat astfel încât oraşul să nu facă figuraţie pe harta EHF Champions League. Să ne bucurăm împreună, aşadar, încă o dată de handbal!

În sezonul 1996-1997 începea povestea continentală a echipei de handbal feminin din Baia Mare, numită pe atunci Şuiorul Agecom. Un debut care se cosuma în Cupa Cupelor. Ca orice premieră, nici primul parcurs european al băimărencelor nu va putea fi vreodată uitat, cu atât mai mult cu cât reprezentanta Maramureşului se oprea abia în sferturi. La al doilea sezon petrecut în Europa handbalistică, în 2002-2003, băimărencele mergeau până în finala Challenge Cup. În Cupa EHF, echipa de handbal feminin din Baia Mare, deja sub titulatura de HCM, ajungea în 2007-2008. Un an european în care drumul băimărencelor se oprea în 16-imi. Doar câteva repere din trecutul continental al acestei echipe căreia mereu i-a plăcut să ardă etapele şi să doboare, cu îndrăzneală, barierele.

Povestea HCM-ului în EHF Champions League începea în urmă cu două sezoane, atunci când HCM uluia Europa handbalistică învingând titrata Viborg (26-25) şi luând pe sus Team Tvis Holstebro (36-23). O calificare în grupele Ligii Campionilor care echivala cu un miracol. O echipă mică, dar cu suflet mare, care a luptat magistral dovedind că uneori calculele de pe hârtia specialiştilor pot fi bulversate atunci când crezi în tine şi lupţi 60 de minute din 60. Şi momentele memorabile au continuat: 19 octombrie 2013 – prima victorie în grupele EHF Champions League (în detrimentul campioanei Austriei, Hypo Viena, cu 24-23); 10 noiembrie 2013 – a doua victorie în Liga Campionilor (în compania campioanei Germaniei, Thuringer HC, 20-19). Povestea, însă, s-a terminat în grupe.

Al doilea sezon al HCM-ului în Liga Campionilor a început cu un vis pe care aproape n-am îndrăznit să-l mărturisim: accederea în Final Four. Şi cât de aproape am fost! Anul competiţional european 2014-2015 a adus prima victorie în deplasare reuşită de HCM în grupele EHF Champions League: se întâmpla la Lublin, în Polonia, la scorul de 28-22, în 16 noiembrie 2014. Şi dacă patru puncte adunate în primul sezon au trimis echipa din Baia Mare acasă din Liga Campionilor, de data aceasta patru puncte au fost suficiente pentru ca HCM-ul să acceadă în premieră în grupele principale. Acolo unde au fost repurtate cele mai categorice victorii ale HCM în grupele EHF Champions League: 34-24 cu IK Savehof şi 32-22 cu Viborg HK. Şi, tot în premieră, HCM Baia Mare a ajuns până în sferturile competiţiei.

Şi dacă în primul sezon de Liga Campionilor Melinda Geiger a fost principala marcatoare pentru HCM, cu 25 de reuşite, în sezonul al doilea golghetera băimărencelor a fost Alexandra Do Nascimento, cu 50 de goluri înscrise pentru HCM. Dar, dacă tot alunecăm pe panta statisticilor, să spunem că golghetera echipei în cupele europene este băimăreanca Melinda Geiger, cea care a jucat 29 de meciuri continentale pentru HCM şi care a dat în total 190 de goluri. Tot ea deţine un alt record în istoria europeană a HCM-ului: cele mai multe goluri înscrise într-o singură partidă. “Meli” a punctat de 18 (!) ori în jocul cu Rulmentul Urban Braşov din 7 noiembrie 2009, disputat în Cupa EHF.

Azi HCM Baia Mare va juca al 60-lea meci din cupele europene. Azi HCM Baia Mare poate face primul pas spre al treilea sezon de Liga Campionilor. Haideţi la polivalentă! Haideţi să ne bucurăm de handbal! Cu zâmbet larg, cu inima deschisă, cu gânduri pozitive. Să savurăm spectacolul sportiv fără încrâncenare şi să învăţăm încă o dată împreună – jucătoare şi suporteri deopotrivă – că şansa le surâde celor care îndrăznesc şi că victoria este mereu a celor care intră încrezători în arenă. Niciodată a celor care luptă în genunchi.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.