Medicii români avertizează! Atacă fără milă și copiii sunt în pericol

Medicii români avertizează! Atacă fără milă și copiii sunt în pericol

Pediatrii trag un semnal de alarmă! Vaccinurile lipsesc, iar bolile de sezon atacă fără milă. Cadrele medicale au muncit la foc continuu în ultimele zile. Atât camerele de gardă din unitățile pentru copii, cât și cabinetele individuale ale medicilor de familie au fost luate cu asalt de părinții cu copii bolnavi de viroze respiratorii severe și pneumonii. Mai mult decât atât, doctorii se plâng că, de mai bine de o lună și jumătate, lipsește – din nou – vaccinul hexavalent pentru imunizarea bebelușilor de 2, 4 și 11 luni.

Nici măcar vacanța nu a reușt să-i țină departe pe cei mici de bolile de sezon Cu toate că nu au stat în colectivitate, acolo unde virușii se împrăștie rapid de la un copil la altul, în ultimele zile s-au înregistrat foarte multe cazuri de pneumonii și infecții respiratorii severe.

”Ieri, încă de la prima oră era ”revoluție” la ușa cabinetului. Nu mi-am imaginat că pot fi atât de multe cazuri de îmbolnăviri pe perioada vacanței. Mai grav este însă că în foarte multe cazuri s-a ajuns deja la pneumonie unde trebuie administrat antibiotic, iar în unele cazuri este necesară spitalizarea. Este foarte important ca părinții să nu-și expună copiii bolnavi. Să nu-i trimită la școli și grădinițe decât în momentul în care aceștia s-au însănătoțit. În acest fel se reduce semnificativ riscul îmbolnăvirii celorlalți copii ”, explică un medic de familie care susține că a trecut ceva vreme de când nu a mai avut atât de multe cazuri de îmbolnăviri.

O altă problemă majoră cu care se confruntă medicii de familie este lipsa vaccinului hexavalent care lipsește de mai bine de o lună și jumătate. ”Este o mare problemă, mai ales că acum nou născuții nu mai sunt imunizați în maternitate contra hepatitei B, prima lor vaccin contra acestei boli fiind hexavalentul de la 2 luni. Și cum acesta lipsește cu desăvârșire… lucrurile nu sunt deloc bune”, adaugă medicul.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, în prima săptămână a acestei luni s-au înregistrat 96.424 de cazuri de infecții respiratorii acute. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute au fost confirmate cu laboratorul 459 cazuri de gripa, preponderent cu virus gripal tip AH3 și s-au înregistrat 20 decese la cazurile confirmate de gripă, toate la persoane nevaccinate antigripal, 90% dintre acestea avand conditii medicale pre-existente.

Vaccinarea în fiecare an, este măsura de prevenire unică cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar față de gripă, boală mult mai gravă și care frecvent evoluează cu complicații și chiar deces.

Măsuri preventive:

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele masuri:

• Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
• Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
• Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. Dacă nu aveți un șervețel disponibil strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
• Stați acasă când sunteți bolnav, iar dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

sursa:libertatea.ro

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.