Mesajul primarul Municipiului Baia Mare, ocazionat de Ziua Națională a României

Mesajul primarul Municipiului Baia Mare, ocazionat de Ziua Națională a României

„Avem același sânge-n vine și frați vom fi, pân-atunci când moartea ne va despărți”
Viitorul României ești tu, sunt eu, suntem toți

Ziua Națională a României să ne fie moment de aducere aminte a valorilor naționale și a patriotismului care sunt vitale pentru viitorul nostru. Chiar dacă în ultimii ani, mai mult ca oricând, se încearcă dezbinarea noastră, ajungându-se la situații extreme, în care suntem învrăjbiți unii împotriva altora, să nu uităm nici o secundă că lângă cele care ne diferențiază, avem aspirații comune. Indiferent de etnie, religie, situație socială, reședință sau alte asemenea amănunte noi, cei care ne-am născut în România sau avem părinți ori bunici născuți aici, indiferent unde ne poartă pașii în viață, avem ceva ce ne leagă: suntem români și trebuie să iubim țara noastră! Toți ne dorim o Românie prosperă, dar măcar în rând cu alte națiuni europene unde traiul de zi cu zi este unul decent, iar tinerii au un viitor. Uităm, însă, un lucru: noi toți, individual, suntem cei care decidem ce se va întâmpla cu noi și care va fi viitorul nostru. Și pentru a ne asigura că România și românii au un viitor, este nevoie de noi toți, cei rămași acasă și cei plecați peste granițele țării!

Nu putem permite nimănui să sădească în sufletul nostru sentimente negative față de patrie și frați, cu atât mai mult cu cât nemulțumirile noastre țin de dezamăgirea în actuala clasă politică. Pentru a fi o națiune puternică, avem nevoie mai ales de oameni care înțeleg că în pofida a toți și a toate în venele noastre curge sânge de român. Pe lângă mândria de a fi români, trebuie să fim mândri de predecesorii noștri care au sacrificat totul și s-au luptat, la propriu, pentru o țară unită și independentă! Cum era dacă marii noștri români, de exemplu cei care au înfăptuit Marea Unire sau alți mii de români care au luptat pe parcursul vremii și s-au jertfit pentru țara noastră și pentru noi renunțau la toate acestea și alegeau să plece în altă parte unde era “mai bine”?! Astăzi, România nu ar mai fi dacă Brătianu, Maniu, Gheorghe Pop de Băsești și mulți alții care au avut un rol hotărâtor pe parcursul istoriei noastre ar fi fugit de greul din țară ca să le fie lor mai bine… Dar istoria ne învață că binele comun se face uneori prin sacrificiu personal. Prin multă muncă, inteligență, încredere și dorință pentru binele comun.

Istoria noastră este scrisă cu sângele celor care s-au jertfit pentru noi și generațiile viitoare. Iar noi, în ultimii câțiva zeci de ani, am permis prea multor dictatori, cu patalama sau fără, să își bată joc de români și de România. Iar acest lucru trebuie să se schimbe. Și nu, nu se va schimba prin faptul că ne strigăm durerea pe internet și așteptăm să vină alții să facă ordine în ograda noastră. Avem copii, părinți, frați, rude plecate în alte țări în căutarea unui trai mai bun sau doar a unei normalități firești. Diaspora. Suntem noi, cei rămași acasă, care ne lovim zi de zi de birocrație, interese economice ale unor grupuri politico-infracționale care au transformat moștenirea străbunilor noștri în afaceri din care au de câștigat diverși baroni, iar de pierdut noi, românii.

Suntem mulți care am ales să rămânem aici și să ținem piept celor care vând, la propriu, părți din națiunea noastră, semănând ură, dezbinare, confuzie, între noi, cei de aici, între noi și cei plecați în străinătate. Unii au găsit țap ispășitor partidele, politicienii, forțele oculte din care fac parte diverși potentați ai lumii care ar dori subjugarea României sau mai știu eu ce alte explicații mai avem fiecare dintre noi pentru situația de astăzi. Adevărul este că fiecare dintre noi suntem vinovați pentru starea de astăzi a națiunii noastre. Să fim corecți cu noi, sinceri și să realizăm că noi suntem de vină pentru ceea ce trăim astăzi. Și după ce facem acest exercițiu de imaginație și sinceritate, haideți să punem umărul pentru stabilizarea țării noastre și pentru viitorul copiilor noștri. Pentru că doar prin pași mărunți, multă muncă și determinare putem să ne scăpăm țara de cei care o nenorocesc și să scriem file mai frumoase pentru viitor. Nu este greu să vedem cine sunt cei care fac ceva bun pentru comunitatea lor, pentru țară. Suntem mulți care ne-am luat la trântă cu sistemul, care jucăm teoretic după regulile lor că așa este situația, însă practic lăsăm ceva în urma noastră. Și se vede cu ochiul liber cine și ce face în țară. Asta, dacă știm să citim printre rânduri, să trecem de mizeriile politice aruncate în spațiul public, de tentativele de mazilire a unora și a altora care încearcă să schimbe ceva și deranjează și să vedem ce, unde și cum s-a petrecut în ultimii ani.

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, lansez un îndemn pentru toți cei care încă sunt mândri că sunt români și iubesc România: nu mai lăsați pe nimeni să vă traducă situația de fapt a țării noastre, deschideți ochii, inima, puneți mintea la contribuție și faceți tot ce se poate pentru români și pentru România! Am văzut că este la modă mai nou să fie folosite citate din poeți, oameni culți sau chiar cântăreți ori trupe, închei deci printr-o notă promovată de BUG Mafia, apreciată de o anumită categorie de români. Au versuri extrem de grăitoare și unele chiar patriotice: „Avem același sânge în vine și frați vom fi, până când moartea ne va despărți”! Dumnezeu să binecuvânteze națiunea română și țara noastră dragă!

Cu prețuire,

Cătălin Cherecheș
Primarul Municipiului Baia Mare

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.