Mi-e dor de rubrica „Basorelief”

Ion P POPDeşi a trecut ceva vreme de când nu mai apare, în fiecare joi când răsfoiesc ziarul „Graiul Maramureşului” aştept ca în paginile de mijloc să găsesc rubrica „Basorelief”, o rubrică înfiinţată de profesorul de limba română şi gazetarul de 5 stele – Ion P. Pop, într-un februarie de iarnă autentică şi un regim ceauşist aspru şi rechizitor, acum 40 şi ceva de ani, mai exact în 3 februarie 1972 primul număr, apoi ajunge în 26 martie 1992 la numărul 1000 fără întrerupere, în 10 februarie 2011 la numărul 1900 iar în 2 februarie 2012 la numărul 1951 şi de atunci nu mai reţin la al câtelea. Mă gândesc ce frumos ar scrie acum maestrul Pop despre performanţele fetelor de la HCM Baia Mare! Aproape sau mai minunat decât despre generaţia Mateianu sau Minaurul lui Lascăr Pană!

L-am căutat ultima dată pe maestrul şi mentorul meu în ale gazetăriei sportive profesorul Ion P. Pop în toamna trecută la dânsul acasă, dar nu mi-a răspuns nimeni la interfon, nici la mobil. Martor îmi este prozatorul Valeriu Sabău când m-a întrebat, după ce am plecat din faţa blocului,  la „Academia Cuvintelor” şi m-am întâlnit cu el şi Iosif Mereşca, ce am în plasă. I-am răspuns că am ardei şi gogoşari ecologici de pe lunca Someşului, de la mine de la Lucăceşti, nişte roşii nu tare arătoase dar foarte gustoase, pe care voiam să i le ofer doamnei Antonia pentru a-i face maestrului un ghiveci bun. Am insistat zilele următoare la telefonul mobil să vorbesc cu dumnealui, dar mereu a sunat ocupat sau număr nealocat, motiv pentru care în fiecare joi mă gândesc cu dor la domnul profesor, un LECTOR pentru mulţi care au lucrat cu Domnia sa la ziar, fie că se numea „Pentru Socialism” sau „Graiul Maramureşului”dar şi pentru cei care frecventează Academia OJT. Prezenţa dumnealui la o cafea cu zaharină ridica nivelul dialogului şi al discuţiilor existente la masa unde se aşeza, fie că acolo se vorbea de sport, politică, femei, viaţă.

Revenind la „Basorelief”, acolo, în acea rubrică unică, pe lângă performanţa sportivă pe care o evidenţia de la nivel de copii şi juniori până la campioni olimpici şi mondiali, întâlneai şi Limba Română, lucru care lipseşte tot mai des în ziarele de azi.

Poate că mă repet, dar „Basorelief”, a recunoscut-o şi Dumitru Graur, preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din România, era „cea mai longevivă rubrică de sport din România” şi poate chiar din lume!

Eu îi doresc multă, multă sănătate domnului Ion P. Pop, (avem atâtea amintiri plăcute împreună de la Baia Sprie, Ulmeni, Satulung, Mireşu Mare şi bineînţeles Baia Mare) şi întotdeauna când am să citesc cotidianul „Graiul Maramureşului” de joi am să caut cu privirea şi mai ales cu inima rubrica înfiinţată de maestrul Pop, la care şi-au adus contribuţia fiica Ramona Ioana şi Mihai Mureşan (destul de bolnav şi dumnealui) -„Basorelief”…

Gelu Dragoş

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.