Ministerul Educaţiei a aprobat noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial, aplicabil începând cu anul şcolar 2017- 2018

elevi-300x203Ministerul Educaţiei a aprobat noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial, aplicabil începând cu anul şcolar 2017- 2018

Planul cadru pentru gimnaziu aplicabil cu anul  școlar 2016-207 aduce elemente de noutate : ponderea ariilor curriculare, ponderea disciplinelor de trunchi comun în relație cu curriculumul la decizia școlii (opționale), alocările orare pentru anumite discipline și oferta curriculară. Fundamentarea deciziei a avut la bază  documentul de politici, noul plan dezvoltat pentru învățământul primar, practici ale unor sisteme de educație dezvoltate (Eurydice), criterii clare de elaborare/evaluare, un proces transparent și co-participativ de elaborare și validare (grup de elaborare, comisie de validare, grup de inovare, sindicate, mediul academic, asociații ale elevilor și părinților).

Elementele de noutate pe clase:

Pentru clasa a V-a : este redusă  o oră la  limba română , apare o  nouă disciplină: Informatică și TIC, la Educație tehnologică și aplicații practice se va pune accentul   pe latura aplicativă iar la  Educația socială  este introdus studiul gândirii critice în contextul drepturilor și responsabilităților . Totodata,  se alocă  pentru disciplina Istorie două ore pe săptămână  iar opționalele vor  cuprinde minim o disciplină ce va fi predată integrat.

Pentru clasa a VI-a : apare o nouă disciplină, care continuă studiul de la clasa a V-a,  Informatică și TIC, este introdusă disciplina Educația interculturală- în cadrul disciplinei Educație socială, la  Educația tehnologică și aplicații practice se va pune accent pe latura aplicativă  iar opționalele vor  cuprinde minim o disciplină ce va fi predată integrat.

 Pentru clasa a VII-a : apare o nouă disciplină, care continuă studiul de la clasa a VI-a,  Informatică și TIC, este introdusă Educaţia pentru cetăţenie democratică, inclusiv elemente de educație juridică- în cadrul disciplinei Educație socială , se introduce disciplina Elemente de limbă latină și de cultură romanică, la Educație tehnologică și aplicații practice se va pune  accent pe latura aplicativă  .Ponderea opționalelor crește, numărul maxim alocat fiind de 3 ore pe săptămână (se păstrează alocarea de minim o oră pentru CDS integrat).

Pentru clasa a VIII-a : apare o nouă disciplină, care continuă studiul de la clasa a VII-a,  Informatică și TIC, este introdusă Educația financiar-economică și antreprenoriatul- în cadrul disciplinei Educație socială ,este asigurată o alocare de o oră pe săptămână pentru ambele discipline din aria Arte (Muzică și Arte plastice), dirigenția   Consiliere și dezvoltare personală are o centrare puternică pe orientarea școlară , la Educație tehnologică și aplicații practice se va pune accent ,pe latura aplicativă . Crește ponderea maximă de ore din opțional la 4 ore/ săptămână (se păstrează alocarea de minim o oră pentru CDS integrat).

 Planul-cadru pentru clasele V-VIII este  axat pe cele 8 competenţe-cheie: comunicare, matematică, ştiinţe şi tehnologii, competenţe digitale, a învăţa să înveţi, competenţe sociale şi civice, antreprenoriale şi competenţe de exprimare culturală.

Loading...
loading...

2 COMENTARII

  1. ESTE SCANDALOS CE FACE ACEST GUVERN DE TEHNOCRATI.Chiar trebuie sa inchidem copiii in scoli dupa ,,modelele,, europene? Le oferim aceleasi conditii ca acolo?La ce bun sa stea atatea ore in banci,sa studieze materii tampite precum Educatie tehnologica sau Educatie financiar-economica si antreprenoriat/Educatie pentru cetatenie democratica??? Latina ce rost are? Dar a doua limba secundara studiata in 2 ore la cl 5-8, cand putea sa se puna accentul pe prima limba straina? Scoala devine LAGAR DE CONCENTRARE, mai ales ca nu are dotarile necesare.Faceti programe pentru materii agreate de elevi, faceti CD-uri cu filme documentare ce pot fi discutate la ore precum geografia,istoria si nu innebuniti copiii cu educatii ,,moderne,, ca in occident.Noi cand ne mai vedem copiii? Cand vor avea si ei libertatea de a-si trai viata? Cand vor simti ca sunt copiii si nu cobai pentru niste oarecare aflati vremelnic in functii de conducere?Acest ministru al educatiei a fost propus de psd.RUSINE!

  2. foarte corect ,copiii nu-şi trăiesc copilăria,şcoala a devenit un „cimitir „al tinereţii.O frică şi un dezgust este şcoala,profesorii au uitat să zîmbească copiilor,fiind în goană după performanţe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.