Ministrul Educaţiei vrea organizarea a două tipuri de bacalaureat – VIDEO

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, vineri, la Europa FM, că reglementarea învăţământului profesional este unul dintre motivele pentru care va lucra cu Administraţia Prezidenţială pentru a face o nouă Lege a Educaţiei, până la finalul anului viitor, fiind de părere, în acest context, că ar fi necesară organizarea unui Bacalaureat diferit de cel care se dă în momentul de faţă pentru absolvenţii liceelor cu profil tehnic. Pavel Năstase a declarat că evaluările naţionale pentru copiii de clasele a doua şi a patra ar trebuie eliminate, întrucât „îi stresează şi îi sperie pe copii”. Totodată, ministrul Educaţiei a anunţat că va începe „de mâine” revizuirea totală şi sistematică a manualelor, inclusiv a celor de la clasele I şi a IV-a.

,,Vedeţi, noi, acum, vorbim despre învăţământul dual. Este o nouă formă de pregătire care nu este prinsă (n.r. în Legea educaţiei) şi trebuie reglementată. Învăţământul dual pleacă de la cerinţele de pe piaţa forţei de muncă., unde nu avem meseriaşi la nivelul de bază: instalatori, croitori, dulgheri. Şi atunci, acest învăţământ dual, pentru care am pregătit şi metodologia după care se va organiza acest învăţământ, va prelua aceste cerinţe de pe piaţa forţei de muncă şi în parteriat cu cei de la Camera de Comerţ şi Industrie e României, cu Asociaţia Patronatelor, aceşti tineri vor fi îndrumaţi să meargă să înveţe o meserie prin ucenicie la locul de muncă”, a spus ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, în cadrul unui interviu la Europa FM.

În viziunea sa, ar trebui organizate două tipuri de bacalaureat.

„Anul acesta nu putem să schimbăm nimic, dar în perspectivă şi corelat cu ce am spus mai înainte, cu orientarea atentă spre zona profesională tehnică cum a fost odată, cu acele şcoli profesionale, ne gândim şi la un Bacalaureat diferit de cel care se dă în momentul de faţă pentru aceia care fac aceste licee cu profil tehnic”, a detaliat Pavel Năstase.

Ministrul Educaţiei a punctat, tototdată, că evaluările naţionale pentru copiii de clasele a II-a şi a IV-a ar trebui eliminate, în contextul în care „îi stresează şi îi sperie pe copii”.

„Până la gimnaziu n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităţilor de gândire. Deci, omul se dezvoltă, şi creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă şi abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă nişte teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreţi, primii şapte ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învăţământul primar şi să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obişnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum”, a explicat ministrul Educaţiei.

De asemenea, Pavel Năstase a precizat că va începe „de mâine” revizuirea totală şi sistematică a manualelor, inclusiv a celor de la clasele I şi a IV-a.

„Aş vrea ca într-un an de zile să facem această revizuire a tututor programelor şcolare, începând de la clasa a 1-a până la clasa… Avem manuale noi pentru clasele I-IV. S-a întrebat cineva dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu? A făcut cineva o evaluare de genul ăsta? Eu vreau să fac lucrul ăsta, dar să fac ca sistem de învăţământ pentru că eu trebuie să mă corelez ce se face în învăţământul primar cu ce se face în învăţământul gimnazial şi cu ce se face mai departe la liceu. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, şi nu plecăm de la cele opt competenţe care sunt la nivel european şi cu dezvoltarea acestora pe competenţe specifice – primar, gimnazial şi liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire totală şi sistemică – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidenţă toate problemele care ţin de conţinutul manualelor”, a declarat ministrul Educaţiei.

„Ca să simplificăm manualele trebuie să umblăm la programele cadre, apoi la programele şcolare. Manualele nu vor fi abandonate, ci doar actualizate. De exemplu, dacă se ajunge la concluzia că anumite capitole sunt depăşite din punct de vede al conţinutului sau nu sunt conforme cu ciclul respectiv, le scoatem”, a mai spus Pavel Năstase.

Sursa: gandul.info

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.