Ministrul Remus Pricopie: „Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, fără diplomă de Bacalaureat”

Ministrul Remus Pricopie: „Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, fără diplomă de Bacalaureat”

„Având în vedere informațiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licență, doresc să fac următoarele precizări:

Nimeni nu se poate înscrie la facultate și nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat.

Sintagma de «colegiu», care apare în Ordonanța de Urgență, are același sens cu acela de «școală postliceală», cu diferența că această formă de învățământ poate fi organizată și de universități.

Atât Legea Educației Naționale, cât și metodologia recent adoptată reglementează organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conține chiar în titlul său sintagma de «învățământ terțiar nonuniversitar». Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare și a dezinforma populația.

Conform LEN nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, universităţile acreditate pot înființa unități de învățământ preuniversitar, în speță colegii, la care au acces, ca și până acum, înclusiv absolvenții de liceu fără diplomă de Bacalaureat. Aceste persoane nu au calitatea de student și nu urmează cursurile unei falcultăți, ci, în spațiul oferit de o universitate, desfășoară activități specifice școlilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanții primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licență.

Ca o formă de stimulare a continuării studiilor și de integrare a absolvenților de liceu (cu sau fără diplomă de Bacalaureat) pe piața muncii, aceștia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei școli postliceale. Începând cu anul școlar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spațiul și sub organizarea unei universități. Altfel spus, instituțiile de învățământ superior acreditate pot organiza școli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învățământ este cel terțiar nonuniversitar.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.