Misiune specială în Irak: Grupul Iza, Maria Mihali și Ansamblul ”Maramureșul” din Vișeu de Sus         

Ambasada României în Irak a organizat o recepție oficială cu ocazia Zilei Naționale a României, recepție la care au participat câteva sute de ambasadori, atașați militari și reprezentanți ai corpurilor diplomatice din întreaga lume, acreditați la Bagdad.  Artiștii care au reprezentat România la acest eveniment au fost Grupul Iza, Maria Mihali și Ansamblul folcloric ”Maramureșul” al Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus.

După intonarea imnurilor de stat ale României și Irakului, E.S dl ambasador Iacob Prada a făcut deschiderea oficială, vorbind, în cuvântul domniei sale, despre relațiile de colaborare și prietenie între cele două state, despre eforturile și reușitele din ultima perioadă a forțelor de apărare irakiene și despre implicarea forțelor armate române. Apoi a prezentat invitații speciali din România, mesageri ai spiritualității românești.

Programul pregătit pentru acest eveniment a cuprins cântec și joc tradițional din Maramureș. Instrumentele tradiționale aduse în fața înalților demnitari de către membrii Grupului Iza: Ioan Pop (zongură, drâmbă, tilincă vioară cu goarnă), Ioachim Făt și Răzvan Sabadâș (ceteră), Gheorghe Cohut (dobă),  vocile și interpretarea lui Ioan Pop, a Anuței Pop, a Voichiței Tepei și a Mariei Mihali, jocurile bărbătești și învârtitele prezentate de ansamblul ”Maramureșul” din Vișeu de Sus, frumusețea costumelor, toate acestea au creat un spectacol complex, apreciat de întreaga audiență. La final, ambasadorul României, E.S. dl Iacob Prada, a apreciat evenimentul ca fiind cea mai frumoasă seară din ultimii șapte ani în care a reprezentat statul român în Irak. Ministerul irakian al Culturii a transmis mulțumiri și felicitări artiștilor pentru programul de înaltă ținută și a oferit buchete de flori, în semn de apreciere.

Ziua următoare, Ministerul Culturii a organizat o vizită la Muzeul Național al Irakului, un edificiu ce adăpostește mii de ani de istorie și care, la rândul său, a avut parte de episoade istorice zbuciumate în timpul atacurilor armate, când zeci de mii de piese au fost distruse. A urmat invitația la sediul televiziunii Al-Rasheed din Bagdad, televiziune care a fost prezentă la evenimentul organizat de ambasadă și care a dorit să realizeze și interviuri, cu domnul ambasador și cu artiștii. Ambasadorul a vorbit despre eveniment și despre prezența artiștilor români, iar dr.Anuța Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus, a vorbit despre experiența acelor zile.

Seara a fost dedicată unei recepții cu muzică tradițională din Irak, oferită de Ministerul Culturii în cinstea delegației române. Dacă recepția organizată de români s-a încheiat cu un joc maramureșean în care și-au dat mâna români, irakieni și înalți oficiali de pe tot globul, și cea organizată de irakieni a reunit într-un dans tradițional irakieni și români. Încă o dovadă că cea mai frumoasă punte între popoare este cultura. Iar Grupul Iza, Maria Mihali și ansamblul folcloric ”Maramureșul” din Vișeu de Sus, prin ambasada României la Bagdad, au creat această punte.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.