Nemulțumirile față de măsurile severe pe fondul pandemiei au scos românii în stradă

La Bucureşti, un protestatar a fost ridicat de jandarmi pentru că nu purta mască. La Constanţa, Sibiu şi Iaşi, de exemplu, toţi participanţii erau fără mască, dar jandarmii nu au intervenit. Majoritatea protestelor au fost revendicate de Alianţa pentru Unirea Românilor.

La Constanţa se scandează Libertate şi se cere demisia secretarului de stat Raed Arafat, dar şi a Guvernului. Însă, principala  revendicare:

”Să oprească toata mascarada asta cu Covidul”.

Femeia nu poartă mască şi explică de ce:

”De un an de zile purtăm măști și nu am văzut nici o schimbare. Ne oprește dreptul de a respira”.

Câţiva metri mai departe…

”Suntem împotriva tuturor restricțiilor, deoarece ele s-au dovedit a fi ne-la locul lor”.

Printre protestatari, după cum spune corespondenta Europa FM, Ghiulfer Predescu, se regăsesc mulţi minori.

La Iaşi, câteva zeci de persoane cântă imnul de stat.

În timp ce la Bucureşti, jandarmii ridică un protestatar pentru că nu poartă mască.

Bu masca sub bărbie, un bărbat îi spune colegei noastre, Mica Şvab:

”Ni se încalcă niște drepturi stipulate în Constituție”.

În centrul Sibiului se dă foc la câteva măşti. În multe oraşe, printre protestari se află si membri AUR.

Jandarmeria nu se implică

Jandarmeria Română nu ia în calcul îndepărtarea protestatarilor care au ieşit în stradă aseară, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară.

Colonelul Florin Despina, purtător de cuvânt la Jandarmeria Română, a declarat la Europa FM că protestatarii vor fi identificaţi şi sancţionaţi, având în vedere că mulţi dintre ei nu poartă mască.

“Intervenţia în forţă este reglemntată foarte clar, când sunt violenţe asupra forţelor de ordine, sau când se tulbură grav ordinea publică, sau la ordinul prefectului. Vor fi identificaţi cei care nu respectă aceste prevederi legale şi vor fi sancţionaţi. Suma variază între 500 şi 2.500 de lei, iar pentru organizatori între 10.000 şi 30.000 de lei. Nu am date potrivit cărora ar fi un protest organizat. Nu este o oră limită (până la care vor fi lăsaţi să protesteze – nr.r). legea prevede că prezenţa lor pe stradă este permisă până la ora 20 sau ora 22, în funcţie de localitate,  după aceea, vor încălca şi regula privind restricţia circulaţiei şi vor mai fi încă o  dată amendaţi.”

Purtătorul de cuvânt al Jandarmerie Române spune că nici unul dintre protestele organizate în ţară nu sunt autorizate şi că nu s-au înregistrat incidente deosebite. Un protestatar s-a ales cu dosar penal pentru ultraj.

sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.