Nevoia schimbării în PNL Maramureș – Liberalii se clatină sub comanda actualei conduceri județene

PNL-MaramuresPNL pe plan local are nevoie de un lider puternic, ferm și respectat de membrii de partid. Un lider care să se poată impună în fața celor care l-ar contesta, mai ales. Un astfel de lider în PNL Maramureș nu există.

Cristian Anghel a condus PNL-ul local,- fiind și respectat de membri de partid- având și funcția de primar al municipiului Baia Mare o lungă perioadă de timp. Mai mult de atât, a avut un cuvânt greu de spus în forurile superioare ale partidului, la nivel central prin funcția pe care o ocupa în perioada respectivă. Cristian Anghel de-a lungul timpului a avut o cotă destul de ridicată în rândul băimărenilor și era un politician care s-a impus pe plan local, dar interesant aspect este că, nu reușea să ridice PNL în sondaje. Nivelul PNL-ului era constant. Pe lângă liderul local al PNL s-au afirmat și unii tineri din partid. Unii pe care nu putem însă să-i lăudăm. PNL-ul local a avut mult de suferit după debarcarea lui Anghel din funcția de primar datorită condamnării suferite, negăsindu-și cadența. Astfel, cel care a reușit să fie ascultat și să fie apreciat a  fost Radu :tef. Care reușise să redreseze corabia. Numai că, odată cu impunerea de către centru a lui Ovidiu Nemeș, PNL-ul se scufundă. Nemeș este destul de preocupat cu problemele sighetenilor, de problemele sale legate de dovedirea nevinovației în fața organelor de anchetă și ulterior a Justiției. PNL trebuie condus de cineva de aici, din Baia Mare.

Cazul Ursache pentru PSD poate fi luat exemplu și de PNL. Până la venirea lui Ursache erau mereu certuri pentru supremație în interiorul partidului. PSD căuta acel personaj care să-l conducă și să-i redea unitatea de care avea nevoie. A venit Ursache – nimeni din Maramureș nu prea știa cine este Ursache – iar într-un timp scurt, acesta s-a impus. Mai mult decât atât, în umbra lui Ursache, din noua generație s-a impus Gabriel Zetea. Dar despre PSD Maramureș cu o altă ocazie.

Revenirea lui Anghel, plauzibilă

Singurul model care ar aduce sorți de izbândă pentru PNL Maramureș ar fi implementarea modelui Ursache în variantă liberală de la centru, în teritoriu, pentru liberali. În același timp, un lider cu o personalitate puternică, care nu ar putea fi influențat de nimeni de pe plan local, ar fi cartea câștigătoare. Mai mult decât atât să pregătească pe cineva capabil de pe plan local,să preia ștafeta în momentul în care acel Ursache, liberal, ar pleca înapoi la centru. Nici varianta revenirii lui Anghel la șefia partidului nu este exclusă, acesta stând încă bine în sondaje. Ceea ce nu este exclus, adică să fie numit de centru după  terminarea acelei perioade în care nu are voie sa dețină funcții publice. Dar nu este sigur dacă liberalii maramureșeni si-l mai doresc pe Anghel la șefia partidului, din moment ce fostul șef liberal nu are o funcție importantă pe plan local.

Destinele PNL, conduse din Sighet

Nemeș conduce destinele PNL de la Sighet. Liberalii au nevoie de un lider care să fie mereu prezent în Baia Mare, să conducă partidul din localitate. Să fie axat doar pe  problemele PNL. Atâta timp cât  va ramânea Nemeș la șefia partidului, șansele ca partidul să se redreseze sunt minime. Acel lider trebuie să aibă o vizibilitate și în rândul opiniei publice locale, să apară în dezbateri, să  se implice mai mult în viața ă. Cam acesta e modelul liderului liberal de care are nevoie partidul.

Însă Partidul din Aviatorilor n-ar risca o mutare acuma, în plină campanie electorală, neștiind exact care ar fi consecințele. Nemeș va continua să fie la conducere încă o perioadă de timp.Analiza fiecărei  filiale în parte se poate realiza după alegerile europarlamentare. Atunci când actualul președinte ar pleca de la conducerea partidului, mai mult teoretic, decât practic, să se întâmple așa ceva. Analiza e importantă pentru viitorul fiecărei filiale.

În momentul de față, marii câștigători pe plan local din partid sunt apropiații lui Anghel. Desi această generație din interiorul PNL pare inflexibilă și hotărâtă, nu se poate impune la conducerea filialei. :i atunci, le convine grozav să-l aibă șef pe Nemes, știind că este destul de preocupat de problemele orașului Sighet și de dovedirea nevinovației în fața celor care îl acuză de anumite fapte ilicite. Aripa tânără din PNL Maramureș conduce de fapt partidul, însă nici asta nu este o soluție. Nu purtătorul de cuvânt, Cristian Niculescu Țâgârlaș, care la o zi după instalarea lui Nemeș se lăuda că-l va doborî din funcție. Partidul va scădea în sondaje, următorul test sunt alegerile europarlamentare. Iar viitorul partidului în frunte cu Nemeș înseamnă scăderea din ce în ce mai accentuată în procente electorale.

Primarii liberali vor părăsi barca aflată în derivă

PNL  trebuie să apeleze la o personalitate centrală care poate să  reformeze partidul cât mai repede. Găsirea acelui Ursache liberal, care să-i reînvețe pe liberali că numai munca în echipă poate să-i avantajeze. :i doar așa vor avea rezultate. Aceasta variantă este pur teoretică, însă trebuie luată în calcul. Însă PNL este în momentul de față mai preocupat de alegerile care se apropie, cele europarlamentare, decât să revitalizeze această filială. Mai mult decât atât, nimeni nu are interesul să se ocupe de filiale deoarece alegerile prezidențiale bat la ușă. Nu mai este timp de experimente, de schimbări. Dacă actuala conducere, va ramânea în funcție, până după alegerile prezidențiale, PNL-ul va atinge cote destul de mici, pe viitor.

PNL-ul încă are un public constant care  l-ar vota în oraș, dar actuala conducere nu are anumite persoane puternice, care să mențină interesul alegătorilor locali ațintit spre liberali. Cât privește zona rurală, dat fiind că PNL este în opoziție, nu este exclus să piardă câțiva primari. Tot acei primari din zonele amintite se vor întoarce în PNL când vor reveni la putere liberalii. O altă problemă a PNL, neputând să-i refuze, când sunt la conducere, pe acei primari, care au plecat și se vor întoarce. PSD în schimb are un bazin electoral foarte mare în zona rurală, zona tradiționalistă care votează cu partidul aflat acum la putere. Dar pe fondul acesta de impunere de la centru a lui Nemeș, mulți alegători se vor reorienta spre alte partide politice, nu neapărat PSD.

Pe plan local marele câștigător, este PSD, partidul condus de Zetea pe model Ursache, fiind lider respectat de către membrii de partid local și cel mai important aspect este creșterea în sondaje. Dar marea nemulțumire a PSD local este că nu pot propune pe nimeni pentru funcția de primar și să aibă șanse mari să câștige Primăria.

Este interesant de văzut, pe plan local, la aceste alegeri, repoziționarea alegătorilor. Câți dintre nemultumiții de starea actuală a PNL-ului, care votau constant liberalii, către ce partide vor merge? Vor merge în continuare spre partide de dreapta? Își vor îndrepta atenția spre PDL sau, din contră, vor alege PMP-ul?

Rămâne o singură variantă. PNL-ul central  să analizeze în cel mai scurt timp situația din PNL Maramureș și să aplice cele mai bune decizii. În caz contrar, PNL-ul nu va mai avea un cuvânt de spus pe scena politică locală după alegerile locale de peste doi ani. Cu cât PNL va lua o decizie mai rapidă în ceea ce privește situația de pe plan local, cu atât mai bine. În caz contrar, PSD va ramâne singurul partid politic puternic și foarte bine organizat la nivel  local. Nemeș trebuie să lase pe altcineva în locul său. În caz contrar, PNL va avea o scădere foarte mare în sondaje. Partidului îi va fi din ce în ce mai greu să-și revină în ochii alegătorilor. PNL  are nevoie de un președinte local cu ambiții mari.

Marcel Cozmuța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.