Noi reglementări privind cumulul pensiei cu salariul

Comisia pentru Muncă, familie și protecție socială din Senatul României, al cărei președinte este senatorul de Maramureș Liviu Marian Pop, a dat aviz favorabil inițiativei legislative care propune abrogarea Capitolului IV din Legea nr. 329 din 5 noiembrie 2009 privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana și Fondul Monetar Internațional. În acest capitol se regăsesc prevederi ce interzic cumulul pensiei cu salariul, atunci când cuantumul pensiei este mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie.

Chiar dacă Guvernul a justificat încă din 2009 necesitatea introducerii acestor dispoziții ca măsuri cu caracter excepțional, datorită crizei economice în care se afla țara noastră la acel moment, Curtea Constituțională, prin Decizia nr. 82 din 15 ianuarie 2009 a statuat ca prin instituirea unei obligații de a opta între pensie și venitul obținut din salarii se “afectează prin limitare atât dreptul la pensie, prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituție, cât și dreptul la muncă consacrat prin art. 41. “

Prevederile propuse pentru a fi abrogate nu au un impact financiar asupra bugetului anual de stat, datorită faptului că pensia este plătită în conformitate cu contribuțiile angajatului pe întreaga perioadă în care și-a desfășurat activitatea, din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit opiniei unor judecători ai Curții Constituționale stipulată în Decizia Curții nr. 1.414 din 4 noiembrie 2009 “prin aceste reglementări se limitează dreptul la muncă, condiționând continuarea raporturilor de muncă sau chiar dispunând încetarea forțată a acestora pornind de la un criteriu discriminatoriu, și anume nivelul pensiei nete aflate în plată.” Aceeași decizie ne mai spune că “nu se poate stabili ca o persoană care a contribuit mai mult la fondul de pensii să fie privată (..) de plata integrală a pensiei, în caz contrar fiind sancționată cu desfacerea contractului de muncă(..). “

De efectele eliminării acestor reglementări vor beneficia și persoanele aflate sub vârsta standard de pensionare, cadrele militare disponibilizate ca urmare a reorganizării armatei în conformitate cu angajamentele României de aderare la N.A.T.O., dar și ceilalți cetățeni ai acestei țări, fără nici o discriminare.

Limitarea exercitării acestor drepturi nu poate constitui pe termen lung o măsură direct proporțională cu situația invocată la momentul inițierii acestei legi. Dimpotrivă, menținerea în vigoare a acestui capitol din lege poate avea efecte contrarii celor pentru care s-a înstituit, iar astfel să se producă dezechilibre la nivelul bunei funcționării a instituțiilor statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.