Nouă proiecte de hotărâre aprobate de consilierii județeni în ședință extraordinară

În cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Județean Maramureș desfășurată marți, 11 iunie 2019, aleșii județeni au votat cele nouă proiecte de hotârâre aflate pe proiectul ordinii de zi. Ședința a fost condusă de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de care s-a aflat vicepreședintele George Moldovan, dar și secretarul județului, Aurica Todoran.

Astfel, s-a acordat votul pentru utilizarea din excedentul anual al bugetului județului Maramureș, rezultat la încheierea exercițiului bugetar pe anul 2018, a sumei de 50,78 mii lei, reprezentând sume individuale aferente terenurilor expropriate pentru obiectivul ”Extinderea și modernizarea suprafețelor aeroportuare la RA Aeroportul Internațional Maramureș.

Consilierii județeni au aprobat și rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Maramureș, pe anul 2019, prin majorarea veniturilor cu suma de 13.627 mii lei, ca urmare a modificării surselor de finanțare. Această majorare reprezintă subvenții de la bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea investițiilor în sănătate. În cadrul aceluiași proiect, s-a aprobat și utilizarea din excedentul anual al bugetului Maramureș rezultat la încheierea exercițiului bugetar pe anul 2018, a sumei de 115,33 mii lei reprezentând cofinanțarea Județului Maramureș la finanțarea investițiilor în sănătate. Din rezerva bugetară constituită la dispoziția Consiliului Județean Maramureș s-a aprobat utilizarea sumei de 1.400 mii lei reprezentând cofinanțarea județului la finanțarea investițiilor în sănătate, precum și a sumei de 17,20 mii lei reprezentând transferuri de capital pentru Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș. Astfel, secțiunea de dezvoltare s-a majorat la venituri cu suma de 15.044,2 lei, iar la cheltuieli cu suma de 15.159,53 mii lei cu un deficit de 115,33 mii lei acoperit din excedentul rezultat la încheierea exercițiului bugetar pe anul 2008.

Proiectul trei a privit aprobarea repartizării din fondul la dispoziția Consiliului Județean pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare a sumei de 1.560 mii lei, reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru comuna Fărcașa, în vederea realizării lucrărilor privind controlul regimului apelor subterane și eliminarea acestora de pe amplasamentul din satul Sârbi, comuna Fărcașa.

Câte 35.000 de lei pentru Poienile Izei, Valea Chioarului, Cupșeni, Coaș și Seini pentru organizarea unor evenimente cultural-educaționale

Un alt proiect care a fost votat în unanimitate a privit alocarea de sume din bugetul propriu al județului pentru realizarea unor evenimente cultural-educaționale de către unitățile administrativ teritoriale care vor avea loc în lunile iunie sau iulie. Astfel, câte 35.000 de lei vor primi: comuna Poienile Izei, pentru evenimentul ”Hoarea Poienarilor”, comuna Valea Chioarului pentru festivalul ”Tradiții chiorene de Sânziene”, comuna Cupșeni, pentru organizarea evenimentului ”Tradiții și obiceiuri sub poalele Muntelui Șatra”, comuna Coș pentru ”Serbările Coașului” și orașul Seini pentru ”Întâlnirea cu fiii satului – Viile Apei”.

Proiectul cinci votat de plen a privit aprobarea contractării serviciilor juridice de asistență și reprezentare a Județului Maramureș în litigiul cu S.C. Selina SRL. Potrivit președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, reprezentanții instituției județene au datoria morală de a uza de toate căile de atac înainte de a achita suma de aproximativ 21 de milioane de lei către SC Selina, pentru lucrări efectuate și neachitate în anul 2010. Dacă facturile neachitate au reprezentat 7 milioane de lei, penalitățile de întârziere sunt în sumă de 14 milioane de lei.

Consilierii județeni mențin votul de reorganizare a Școlii Populare de Artă ”Liviu Borlan”

Punctul șase al ordinii de zi și cel mai așteptat a făcut referire la raportul privind plângerea prealabilă împotriva celor două hotărâri ale Consiliului Județean Maramureș, de comasare a Școlii Populare de Artă ”Liviu Borlan” prin absorbția sa de către Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale. Plângerea a fost înregistrată și în instanță de către un grup de zece semnatari, doi dintre aceștia fiind prezenți și la ședința de plen de marți, 11 iunie. Deși discuțiile au durat aproximativ două ore pe această temă, fiecare dintre cei prezenți și-a expus punctul de vedere, iar reprezentanții Școlii Populare ”Liviu Borlan” au explicat ce anume i-a nemulțumit cu privire la această absorbție. La cuvânt s-au înscris, pe lângă consilierii județeni, și inspectorul-șef al ITM, Dragoș Năcuță, dar și directorul Centrului Artistic Baia Mare, Tiberiu Alexa. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a subliniat faptul că, în ultimele două săptămâni a avut numeroase discuții cu reprezentanții Școlii Populare de Artă, însă nu își dorește ca acest conflict să escaladeze public, deși toate acuzațiile lansate împotriva sa, în mediul public, au fost cu o țintă clară. ”Am încercat să rezolvăm problema în spatele ușilor închise și reiterez faptul că, plenul Consiliului Județean ia decizii în funcție de oportunitate, în timp ce legalitatea hotărârilor este apanajul aparatului propriu. Și, până în prezent, în trei ani de mandat a actualului CJ, nicio hotârâre nu a fost ilegală. ”Am dorit reorganizarea Școlii Populare și nu desființarea ei, așa cum suntem acuzați și am încercat doar să stopăm cheltuielile nejustificate a banului public. S-au descoperit foarte multe lucruri care nu au putut fi explicate la Școala Populară de Artă, o școală care nu trebuie să fie doar o școală de muzică, ci să fie un centru care să ofere și alte ateliere de lucru. Trebuie specificat faptul că Școala Populară de Artă nu funcționează ca o instituție de învățământ preuniversitar ci ca un așezământ cultural. Nu vom discuta acum despre concursurile nelegale, despre plata cu ora, despre managementul deficitar care a fost aici. În prezent, majoritatea angajaților au semnat cu noul angajator și au primit deja salarii, iar un act administrativ care a intrat deja în circuitul civil nu mai poate fi retras decât de instanță”, a arătat șeful administrației județene, Gabriel Zetea-presedinte PSD Maramures.

Și secretarul județului, Aurica Todoran a explicat consilierilor județeni că există două variante care trebuie analizate. Fie mențin hotărârile anterioare până la pronunțarea instanței, fie vor vota un viitor proiect de hotărâre prin care să revoce hotărârile luate anterior. Secretarul județului a făcut însă mențiunea că propunea Direcției Juridice din cadrul Consiliului Județean Maramureș este de a fi menținute hotărârile. La momentul votului, 19 consilieri au votat pentru ca hotărârile de reorganizare să fie păstrate, unul s-a abținut și șapte au votat împotrivă.

La finalizarea discuțiilor, aleșii au votat pentru încheierea Acordului de parteneriat cu Fundația de voluntari Somaschi și a contribuției proprii în vederea implementării proiectului ”Soluții integrate pentru copii aflați în risc de separare”, dar și a acordurilor încheiate cu Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, precum și a contribuției proprii pentru implementarea proiectelor ”Tranziția spre servicii sociale în comunitate” și ”Furnizarea de servicii sociale integrate în comunitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.