O EXPOZIȚIE DE EXCEPȚIE – SALONUL DE IARNĂ A PICTORILOR PROFESIONIȘTI DIN ZONA SIGHETU MARMAȚIEI !

44Centrul Cultural Sighetu Marmației, găzduiește în sala de expoziții de pe str. Iuliu Maniu, nr.31, etaj 1, sala 5, o expoziție de excepție a  pictorilor profesioniști din zona Sighetu Marmației, membri ai Cenaclului de pictură.

Cei “doisprezece meșteri  mari” prezintă lucrări realizate în tehnici și stiluri diferite, cu subiecte originale, singura temă generală  care domină mai mult de jumătate din expozitie, fiind valorificarea  tradiției satului maramureșean.  Biserica de lemn-simbol al arhitecturii locale, este punctul central în jurul căruia gravitează viața maramureșenilor, cu obiceiurile și tradițiile străbune, cu oamenii locului îmbrăcați în straiele tradiționale. Decanul de vârstă (și de valoare) Aurel Dan domină prin lucrările sale întreaga atmosferă a expoziției, maestrul dovedind că este la cota cea mai înaltă a maturității sale artistice. În tematica obiceiruilor se încadează lucrările pictorului Valentin Rozsnyai, care într-o viziune modernă și  tehnică originală, valorifică tradiția măștilor  folosite la sărbătorile de iarnă.

Fiecare mască are un nume sugestiv, care crează buna dispoziție, sugerează cu măiestrie caractere și mai ales rolul  pe care în are masca în spectacolul  obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou, dar și o ușoară ironie la adresa  includerii elementelor vieții moderne în tradiția populară.  Artista Silvia Boar, cu  o rafinată tehnică a îmbinării culorii și a formelor, surprinde prin abstractizarea  subiectelor, dând posibilitatea privitorului să-și folosească intuiția și mai ales fantezia în descifrarea mesajului. Gabriel Cociuba și Robert  Zolopcsuk valorifică, în tehnici diferite, peisajul citadin, etalând tablouri în care clădirile sunt ușor de recunoscut,  diferența făcând-o tehnica și viziunea artiștilor.

61Tablorile lui Edgar Bologh șochează printr-un supralism oniric, viziunile așternute pe pânză într-o tehnică desăvâșită, trimițându-ne în lumea obsesiilor,  a transfigurării realității în coșmare, privitorul fiind obligat să mediteze la distorsiunile pe care  viața  le trimite în subconștient. Ileana Pipaș ne oferă tablouri pline de gingășie, dovedind că a căpătat un stil care o definește. Cristina Şolea și  Gabriel Prundeanu oferă lucrări cu o cromatică interesantă, tehnica și stilul celor doi, fiind asemănătoare. Caius Lugojan și  Ioan Muntean, doi artiști pe care am avut prilejul să-i întîlnim pe simezele expozițiilor din ultimii ani, de o certă valoare, expun lucrări  care îi reprezintă, dar care nu conving dacă nu am ști despre cine este vorba. Expoziția are și un debutant, în persoana tinerei artiste Adriana Gava, care prezintă două lucrări ce anunță, dacă va persista, un artist cu reale posibilități.

Să remarcăm spațiul generos pus la dispoziție de Centrul Cultural Sighetu Marmației (poate cel mai potrivit pentru expozii de pictură) cu iluminat special, care oferă posibilitatea unor expoziții de  anvergură, cu spațiu de expunere și condiții de vizionare optime.

Expoziția va mai  fi deschisă până la data de  31. 01. 2015, și poate fi vizitată de luni până vineri  între orele 9,00 și 16,00.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.