O INVENȚIE PE ZI: Crosul

Crosul este un sport care constă din cel puțin cinci alergători, concurând unul împotriva celuilalt în curse care variază ca grad de dificultate. Ceea ce face crosul diferit de orice alt concurs de alergare este că ar putea rula pe teren deschis, iarbă, noroi, nisip, chiar pe dealuri.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

Crosul datează din 1800 în Anglia, când a fost un sport de echipă în școlile publice. La acea vreme, sportul a fost numit ”Iepurele și Ogarii” sau ”Cartea Chase”. În 1837, primul concurs a avut loc la Școala de Rugby, mai târziu, sportul a avut un curs care a fost prestabilit pe teren deschis. Crosul a devenit atât de popular în Anglia în 1800 după care, mai târziu, în 1876 a avut loc Campionatul de cros din Anglia.

Nu cu mulți ani mai târziu, crosul a început prin primele curse internaționale. Anglia și Franța au fost primele țări care au concurat pe plan internațional, împreună cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda. În secolul XX, crosul a devenit un sport la Jocurile Olimpice, dar nu a durat mult, pentru că nu a fost considerat adecvat pentru jocurile de vară.

Deși crosul nu a avut succes la Jocurile Olimpice de vară, a devenit un sport de succes în NCAA, care a avut primele evenimente naționale în 1938. IAAF este cunoscut ca unul dintre cele mai dificile curse de cros din lume. Spre deosebire de cursele tradiționale de cros, există patru curse diferite. Aceste curse constau în 12 km masculin, 8 km feminin, și, de asemenea, șase kilometri pentru juniori masculin ș 6 km pentru junioare.

Paul Kibii Tergot, născut în Kenya pe 17 iunie 1969, a fost primul om care a câștigat IAAF campionatul de cros de cinci ori la rând. Mai târziu, el a continuat să fie un alergător de maraton. Lynn Jennings, Statele Unite ale Americii, a câștigat cursa asta de trei ori. Grete Waitz, o alergătoare norvegiancă, a fost prima femeie care a câștigat campionatul de cinci ori la rând. Ea, de asemenea, a devenit un maratonist și a participat la Jocurile Olimpice din 1984.

Un alt alergător mare, care a făcut acest sport popular a fost Steve Prefontaine. Cunoscut sub numele de ”Pre” a continuat să alerge pentru Universitatea din Oregon și a câștigat 3 NCAA titluri de cros în 1970 — 1973. La acea vreme el a fost doar al doilea alergător care avea aceste realizări. Statele Unite ale Americii au avut partea de alergători remarcabili, inclusiv pe Pat Porter, care a câștigat opt titluri în 1980. Don Lash, de la Bluffton, Indiana care a câștigat șapte campionate consecutive naționale în 1934-1940.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.