O INVENȚIE PE ZI Radiera

Radiera (în germană ”Radiergummi”) sau guma de șters, articol de papetărie de diferite forme și culori folosit pentru a îndepărta urmele de creion de pe hârtie, poate fi fabricată din cauciuc sintetic, din vinil, sau diverse materiale cauciucate. Însă până să apară guma de șters s-au folosit în scopul ștergerii urmelor de cărbune de pe hârtie tablete de cauciuc sau din ceară, precum și miez de pâine.

La 15 aprilie 1770, chimistul englez Joseph Priestley a descris o gumă vegetală care prin frecare îndepărta de pe hârtie urmele de creion și pe care a numit-o ”rubber” (cauciuc).

Inginerul englez Edward Nairne este cel care în 1770 a creat prima radieră de cauciuc, pe care a și comercializat-o. După cum el însuși relata, Nairne a luat din greșeală o bucată de cauciuc în loc de pâine, pe care o folosea de obicei în acest scop și astfel a descoperit proprietățile de ștergere ale acestuia.

Din păcate, cauciucul brut și pâinea aveau în comun același inconvenient, anume se sfărâmau foarte ușor. În 1839, Charles Goodyear a descoperit procesul de vulcanizare, prin care proprietățile cauciucului se îmbunătățeau, acesta devenind mai elastic și mai rezistent. Radiera de cauciuc a devenit de atunci un obiect tot mai utilizat.

Pe 30 martie 1858, Hymen Lipman a înregistrat un patent pentru creionul cu gumă de șters atașată la un capăt.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.