O INVENȚIE PE ZI:Tutunul și țigările

Tutunul are o istorie destul de îndelungată pe continentul american, unde își are originile această plantă. Tutunul este o plantă erbacee, cu tulpina înaltă, cu frunzele mari și moi de un verde-închis, cu flori albe, roz sau roșii. Frunzele de tutun, supuse unui tratament special, se fumează, se prizează sau se mestecă.

Tutunul a fost cultivat de către indienii americani înainte de venirea europenilor pe acest continent. Există desene sculptate în piatră, datând din anii 600-900, care atestă consumul de tutun la mayașii din Mexic.Tutunul a fost adus în 1518 în Peninsula Iberică, de către spanioli.

În 1612, coloniștii din Jamestown, Virginia, au început să cultive tutun, acesta fiind principala lor sursă de bani.

Pe la 1800, mulți oameni începuseră să folosească cantități mici de tutun, fie că îl mestecau, fie că îl fumau ocazional, rulat în țigară sau trabuc.

Primele țigări comerciale au fost realizate în 1865, de către Washington Duke, la ferma lui din Raleigh, Carolina de Nord. Țigările sale erau vândute soldaților spre sfârșitul Războiului Civil.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fumatul devine tot mai larg răspândit, așa că în 1881, James Bonsack inventează automatul de țigări, care putea să facă 120.000 de țigări pe zi. James Bonsack a intrat în afaceri cu fiul lui Washington Duke, James ‘Buck’ Duke. Ei au construit o fabrică, unde au produs 10 milioane de țigări în primul an și aproximativ un miliard de țigări cinci ani mai târziu.

Buck Duke și tatăl său au creat prima companie de tutun din SUA, pe care au numit-o American Tobacco și care a fost cea mai mare și cea mai puternică companie de tutun până la începutul anilor 1900. În 1902, compania Philip Morris a venit cu brandul Marlboro.

Cele două războaie mondiale au adus o creștere a producției de țigări. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial multe dintre femeile care mergeau la muncă în timp ce soții lor erau departe, pe front, au început să fumeze. În 1944, de exemplu, producția de țigări a crescut până la 300 de miliarde pe an.

În anii ’60, au apărut și primele rapoarte despre pericolele prezentate de tutun, mai cu seamă despre riscul de cancer pulmonar. În 1965, Congresul SUA a adoptat o lege ce prevedea ca fiecare pachet de țigări să aibă etichete de avertizare.

În anii ’80, companiile de tutun au produs noi mărci de țigări, cu filtre îmbunătățite. Tot din anii ’80, mai multe țări au început să ia măsuri pentru a restricționa fumatul în locuri publice.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.