O INVENȚIE PE ZI – Unghiera

Unghiera este un instrument manual, asemănător unui clește mic, cu tăișul format din două lame concave suprapuse, întrebuințat pentru tăierea unghiilor. Este fabricată, de regulă, din oțel inoxidabil, dar există și variante din aluminiu sau plastic. O formă primitivă de unghieră, un tăietor de unghii cu mâner de os, a fost descoperită într-un mormânt al Culturii Hallstatt ce datează din secolele VIII-VI î.Hr.

Inventatorul unghierei nu este cunoscut, dar se știe că primul patent pentru îmbunătățirea unghierei aparține lui Valentine Fogerty și datează din 1875, dovadă că unghiera exista la acea dată. Alte brevete pentru îmbunătățirea unghierei au fost oferite lui William C. Edge în 1876 și lui John H. Hollman în 1881. Cereri de patentare pentru noi modele de unghiere au depus și Eugene Heim și Celestin Matz, în 1881, precum și George H. Coates, în 1885. În 1905, Chapel S. Carter și-a brevetat o unghieră, obținând patentul ulterior, în 1922.

În preajma anului 1903, compania ”H.C. Cook” din Ansonia, Connecticut, a fost încorporată de către Henry C. Cook, Lewis I. Cook și Chapel S. Carter. În 1913, Carter a devenit secretar al companiei, iar în 1928 a devenit președintele acesteia. Potrivit lui Carter, unghiera ”Gem”, unghiera de brand a corporației, a apărut în anul 1896.

În fine, în 1947, William E. Bassett, fondatorul companiei ”W.E.Bassett”, a creat unghiera ”Trim”, după design-ul existent încă din secolul XIX, la care a adăugat însă două opritoare la bază pentru a preveni mișcarea laterală, a înlocuit nitul prins cu un nit dințat și a adăugat un suport pentru degetul mare pe brațul mobil.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.