O INVENȚIE PE ZI:Coarda de alpinism

În alpinism, coarda reprezintă cel mai important material tehnic, securitatea și viața membrilor echipei depinde de calitatea și folosirea corectă a acesteia. Coarda de alpinism este, de fapt, o frânghie modernizată, creată pentru a rezista tensiunilor exercitate în timpul urcării sau coborârii de pe munte.

Folosirea frânghiei pentru tractări, ridicări, transport și urcări datează încă din preistorie. Este posibil ca primele frânghii folosite să fie cele naturale, cum ar fi lianele, după care au apărut primele încercări de a răsuci fibrele plantelor pentru a crea primele frânghii în adevăratul sens al cuvântului.

Frânghiile egiptenilor datează din anii 4000 — 3500 î.Hr. și se erau create din fibre naturale precum plamier, iarbă, piele sau păr de animal. Egiptenii foloseau frânghii pentru a trage pietrele gigant pentru a construi monumentele faraonilor.

Alpinismul în adevăratul sens al cuvântului a început în Franța secolului al XVIII-lea, în Munții Alpi. Cățăratul a apărut la 100 de ani după alpinism. Alpinismul se face doar în zone cu ghețari, pe când cățăratul se referă strict la urcarea pe munți fără zăpadă sau gheață. Coarda de alpinism este aceeași cu coarda de cățărare, doar că numele i-a rămas după prima folosință.

Coarda de alpinism a fost rezultatul cercetărilor și modernizărilor aduse frânghiei. De obicei, coarda de alpinism are o construcție de tip kernmantle, adică are un miez (kern) din fibre lungi și răsucite și un înveliș exterior (mantle) din fibre colorate țesute. Miezul asigură 80% din rezistența textilă, pe când învelișul este un strat durabil ce protejează miezul și oferă coardei caracteristicile de manipulare dorite.

Coardele sunt de două feluri: dinamice sau statice. Coarda dinamică este creată pentru a absorbi energia unui alpinist în cădere. Când un alpinist cade, coarda se întinde, reducând forța maximă percepută de alpinist, și de echipament. Coarda statică se întinde foarte puțin și este adesea folosită în sistemele de ancorare, pentru rapel sau drept coardă fixă pentru urcat.

Coarda rămâne cel mai important obiect de siguranță din echipamentul unui alpinist sau cățărător. Rezistența coardelor a făcut ca acestea să fie folosite și de pompieri în situații de urgență sau de salvare ori sunt folosite pentru tractare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.