O nouă premieră în Spitalul Județean : Prima rezecție de colon pentru cancer pe cale laparoscopică

rezectie-colon1O nouă premieră în Spitalul Județean : Prima rezecție de colon pentru cancer pe cale laparoscopică

Ziua de 31 octombrie 2016 a marcat o nouă premieră pentru Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Dr. Mihaela Leșe, medic primar chirurgie generală și medicul coordonator al Blocului Operator a arătat că, în cadrul acestei intervenții, a fost extirpată o tumoră de colon pe cale laparoscopică, efectuând atât rezecția, cât și anastomozele intracorporeal, folosind un stapler Endo GIA și cartușe de 60 de mm.

Este vorba despre o pacientă din Baia Mare, cu o tumoră de cec, o tumoră descoperită într-o fază incipientă, când îndepărtarea acesteia poate fi făcută pe cale laparoscopică, pentru că tumorile care depășesc colonul nu se mai pretează la o asfel de operație. Stapler-ul Endo GIA permite secționarea intracorporeală a intestinului subțire și gros, dar și anastomozarea intestinului subțire cu cel gros în interiorul abdomenului, ceea ce înseamnă că pacienta a rămas doar cu 3 mici incizii de trocar (de 12, 10 și 5 mm) și o incizie de 7 cm prin care s-a extras tumora și fragmentul de intestin afectat. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și jumătate, iar în urma operației pacienta s-a trezit fără durere și fără să îi fie afectată mobilitatea. Acest dispozitiv există în spitalul nostru de aproape un an de zile, a mai fost folosit în splenectomiile laparoscopice, iar acum la pacienta cu tumoră de colon în fază incipientă”, a declarat medicul primar Mihaela Leșe, medic coordonator al Blocului Operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Foarte importantă este echipa foarte bine antrenată în intervențiile laparoscopice pentru care această nouă provocare, trecută cu bine, a însemnat încă un pas de intrare în clubul spitalelor care fac chirurgie de performanță laparoscopică, cea care va înlocui, într-un viitor foarte apropiat, chirurgia clasică. Printre avantajele chirurgiei laparoscopice se numără necesarul redus de medicamnte antialgice, recuperarea rapidă, reluarea activităților zilnice la scurt timp după operație, avantajele estetice și spitalizarea redusă, toate fără să diminueze radicalitatea rezecției tumorii.

Mulțumesc foarte mult echipei fără de care acest lucru nu ar fi fost posibil: dr Lavinia Mureșan, as Voicu Zoicaș, as Mihaela Gheție, as Daniel Ghițiu și infirmierei Paraschiva Bledea. Mulțumesc foarte mult conducerii spitalului și în special dnei manager Sorina Pintea, pentru ca a investit în aparatura performantă care a făcut posibilă o astfel de operație”, a precizat dr. Mihaela Leșe.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.