O pată de pe ”Vama” Sighet a fost ridicată. Mai rămâne una!

La întâlnirea cu comunitățile românești din dreapta Tisei dedicate Zilei Naționale, E. Sa Eleonora Moldovan, consul general al Consulatului General al României la Cernăuți, a făcut succint bilanțul activității pe anul în curs în activitatea de colaborare cu comunitatea românească și autoritățile ucrainene locale din regiunea Transcarpatia. ”Anul 2014 a fost unul extrem de dificil din punct de vedere diplomatic întrucât în Ucraina s-a declanșat războiul în zona de conflict. Statul român a sprijinit și sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, a sprijinit  implicarea și aplicarea  Dreptului Internațional și normelor internaționale în rezolvarea problemelor pe care le au ucrainenii în Estul țării. Pe plan bilateral însă a fost un an foarte bun.

Premierul român Victor Ponta a fost la Kiev și Cernăuți. Pe 3 octombrie a fost semnat la Kiev acordul de mic trafic, iar pe 19 noiembrie, Parlamentul român a ratificat acest Acord, care urmează să fie aprobat și de noul parlament din Ucraina. Acordul va aduce beneficii palpabile comunităților care locuiesc în zona de frontieră, la o distanță de 30-50 de km de granița comună. Vom avea condiții speciale de ședere și de trecere a frontierei de stat, condiții speciale de obținere gratuită pentru toată lumea a acestor permise de trecere cu valabilitate de 2 la 5 ani. Cetățenii ucraineni din zona de frontieră trebuie să se prezinte la o misiune diplomatică cu o cerere pe baza căreia se va elibera permisul care permite deplasarea pe cel mult 50 de kilometri perpendicular per linia de frontieră. Pentru celelalte deplasări și perioade de ședere mai lungi rămâne în continuare în vigoare Acordul privind regimul vizelor. Totodată, la sesizarea făcută de profesoara Ana Modârcă din Slatina, l-am informat pe primul ministru al României despre anomaliile impuse de ANAF în vămile Siret și Sighetu Marmației. Drept urmare: din prima decadă a lunii noiembrie s-a renunțat la declarațiile vamale prin care cetățenii care intrau în România erau obligați să declare în scris cantitatea (limitată) de produse accizabile (sau nu) introduse în țară! ”

Iată cum  o pată de pe ”Vama” Sighet a fost ridicată. Mai rămâne una, pe care Poliția de Frontieră trebuie să o spele! Anume, toți automobiliștii care tranzitează Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmației- Solotvino reclamă faptul că sunt obligați să aștepte cel puțin 30 de minute la ieșirea din țară pentru niște formalități care ar trebui să dureze cel mult 3 minute! Din această cauză se formează  pe strada alăturată coadă de 15-25 de mașini, timpul de ieșire din țară fiind uneori și de două ore! Chiar dacă podul are un singur fir de circulație și semafor la fiecare capăt, accesul auto se poate face alternativ în funcție de trafic sau din 10 în 10 minute, nu din 30 în 30! Cât despre ”vama” din titlu este vorba de PTF. Dacă vorbim de vameși (bărbați/ femei) și aceștia sunt reclamați de pietonii (femei/ bărbați) care intră în România. Aceștia se plâng că sunt controlați corporal și pipăiți în zone intime!

Acordul de mic trafic de frontieră
Persoanele care solicită Permis de mic trafic trebuie să dovedească că sunt în posesia unui paşaport valabil, că locuiesc, în mod legal, de cel puţin trei ani în zona de frontieră, că au motive întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei româno-ucrainene, nu prezintă o ameninţare pentru ordinea publică, siguranţa naţională, sănătatea publică sau relaţiile internaţionale ale României, respectiv ale Ucrainei sau ale oricărui stat.  Conform MAE,  acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de trei ani în zona de frontieră. Persoanele menţionate mai sus pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.  Permisul este valabil pentru o perioadă de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi durata de valabilitate a paşaportului titularului. Persoanele care beneficiază de prevederile Acordului se supun controlului de frontieră asemeni oricărei alte persoane, însă autorităţile de frontieră nu vor aplica ştampile de intrare sau ieşire pe permisele de mic trafic. Autorităţile de frontieră ale României sau Ucrainei au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de şedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiază de dispoziţiile Acordului.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.