Oameni de seamă ai Maramureșului: prof. dr. Ioan Dorel Todea- 50 de ani în slujba comunității

Oameni de seamă ai Maramureșului: prof. dr. Ioan Dorel Todea- 50 de ani în slujba comunității

Ioan Dorel Todea – profesor de limba şi literatura română – etnologie, jurnalist radiofonic, poet, critic literar, doctor în filologie; Cetăţean de Onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei.

Născut la 28 martie 1949 în localitatea Supurul de jos, județul Satu Mare (unde tatăl, Ioan Todea, a lucrat pentru o perioadă scurtă). Copilăria, școala generală și liceul le va urma la Sighetu Marmației. Tatăl, Ioan Todea (decedat),  a fost funcționar la Supurul de Jos, contabil la Banca Agricolă din Carei,  inspector la filiala BNR Sighet și inspector principal în Comisa de revizie a BNR, cu sediu la Oradea; mama Gaftea (93 de ani) a fost și este casnică.

Este căsătorit cu Ioana Todea (născută Mariș din Bogdan Vodă), împreună au două fiice: Adela-economistă (locuiește în Mississauga-Canada) și Dora- economistă (locuiește la București), amândouă absolvente ale Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, sunt căsătorite.

Școala primară o face la Carei, apoi din 1960, familia se mută la Sighetu Marmației și va fi elev la clasele gimnaziale și liceale la Liceul „Dragoș Vodă” pe care îl absolvă în anul 1967. În această perioadă are o bogată activitate în formațiile artistice ale liceului și la Casa de Cultură a municipiului, obținând locul I la diferite concursuri pe plan local și național, jucând în câteva piese de teatru, lucru care-l face să încerce (fără succes) la Facultatea de Teatru și Cinematografie I.L. Caragiale din București. Pentru a evita armata, intră cu bursă la Institutul Pedagogic de 3 ani din Baia Mare, Facultatea de Filologie, unde continuă activitatea artistică și debutează cu poezie și articole la ziarul județean. Va urma apoi Universitatea de Nord, Facultatea de Litere și Științe, profilul Filologie, specializarea Limba si literatura română – etnologie.

Indiferent de locul de muncă și funcțiile avute, a păstrat contactul cu învățământul, obținând toate gradele didactice: I, II,  definitivat. Este doctor în filologie (din 2009) cu lucrarea ”Nicolae Breban și metamorfozele romanului”(îndrumător prof.univ.dr. Gheorghe Glodeanu).

Din anul 1970 a fost angajat ca director la  Clubul „Unitatea” din Sighetu Marmaţiei, după un an a fost promovat metodist și apoi director la Casa de Cultură  unde a avut prilejul să defășoare o bogată activitate, organizând diferite  forme artistice: teatru, cenaclu literar, Ansamblul Folcloric MARA, orchestră semisimfonică, cor, Universitate Populară, a fost inițiator sau printre primii organizatori a unor evenimente culturale care s-au păstrat peste ani: Festivalul Datinilor de iarnă (de la ediția a III-a), Festivalul de poezie (inițiator), Decada culturală sigheteană, Festivalul-concurs de satiră și umor (inițiator), Săptămâna tineretului (inițiator),  Festivalul primăverii (inițiator),  și multe altele.

Din 1975 a devenit  preşedintele Consiliului municipal al elevilor Sighetu Marmaţiei, având și o jumătate de normă în învățământ (la Clubul elevilor și Școala generală nr. 9). Din anul 1984 până în 1990 a fost Preşedintele Comitetului municipal de cultură Sighetu Marmaţiei, perioadă bogată în activități cultural-artistice reprezentative. Între anii 1984- 1998 a fost director la Casa de copii şcolari din Sighetu Marmaţiei unde, pe lângă activitatea specifică de ocrotire și educație a înființat formații artistice ale copiilor instituționalizați, cucerind locul I pe țară cu Teatru de păpuși, Fanfară, Ansamblul VOINICELUL, premii internaționale, organizând turnee artistice în Germania, Franța, Ungaria, Ucraina (spectacole la Consiliul Europei la Strasbourg (de două ori) și la Ambasada României din Bonn), a primit de trei ori Diploma de onoare acordată de Ministerul Învățământului. A participat și a organizat sesiuni internaționale pe teme de specialitate și a participat la un curs de management (trei etape în trei ani la Schoten-Germania) în calitate de membru al Federației Internaționale a Comunităților Educative-România. Pentru activitatea deosebită a fost promovat în presa și televiziunile din Franța, Anglia și Germania.

Având posibilitatea titularizării în învățământ, va deveni profesor (1998-2001) la Şcoala  generală nr. 2, Sighetu Marmaţiei, profesor titular pe catedra de limba şi literatura română, detaşat la Grupul Şcolar Forestier din Sighetu Marmaţiei pe catedra de limba şi literatura română, între anii 2001-2014 a fost profesor titular la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, catedra de limba şi literatura română.

Colaborând mai mulți ani la diferite emisiuni ale Societății Române de Radiodifuziune, acceptă să organizeze pregătirea pentru înființarea unui post public de radio și va fi  redactor coordonator în perioada 2004 – 2014, la  Postul public local RADIO ROMÂNIA SIGHET al Societăţii Române de Radiodifuziune, unde, pe lângă activitatea redacțională, va organiza o bogată paletă de activități cultural-artistice (lansări de carte, sală de expoziții, Cenaclul de pictură SIGART, recitaluri muzicale, simpozioane etc).

Din anul 2014  va fi purtator de cuvânt, referent de specialitate la  Centrul Cultural Sighetu Marmatiei. În prezent este, din anul 2017, manager la  Centrul Cultural Sighetu Marmatiei. În această calitate a avut responsabilitatea mutării instituțiilor de cultură găzduite timp de 100 de ani la Palatul cultural (intrat în renovare), în trei locații diferite. A organizat activități reprezentative : Festivalul Datinilor de iarnă- ajuns la ediția a 51-a, Aniversarea Ansamblului Folcloric MARA- 50 de ani de activitate, Festivalul Internațional de Poezie (46 de ediții), Festivalul medieval Eternul Maramureș, Gala Folk Floare de colț, Paști în Maramureș, Festivalul Tradiție și Continuitate, lansări de carte, activități de cenaclu, spectacole aniversare și a reînviat activitatea secției de  teatru,  jucând ca actor și mai ales regizând în ultimii ani următorul repertoriu: „Un musafir neașteptat”, de Ludovic Bruckstein, „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, „Janka” de Oscar Speace, „OFELIA”, adaptare după piesa „Hamlet, prinţ al Danemarcei” de William Shakespeare, „Curajul mamei mele”de George Tabori, „Adolescentul” de Horia Lovinescu, montaje literare, recitaluri de muzică și poezie, turnee în țară și străinătate  etc.

A fost iniţiator şi organizator de manifestări cultural-artistice din 1970 până în prezent, colaborator al Societăţii Române de Radiodifuziune din 1992, director al Festivalului datinilor de iarnă de la Sighetu Marmatiei,  din 1995 până în  2008 unul din organizatorii principali ai festivalului din anul 1970, director al Festivalului primaverii, ediţiile 2000-2004, director sau regizor al Galei Folk și Festivalului medieval.

A debutat  literar în anul 1969, în pagina culturală a ziarului judeţean „Pentru socialism”; activitate publicistică la ziarele : „Graiul Maramureşului”, „Glasul Maramureşului”, „Opinia”, „Tribuna”, „Contemporanul”, „Cronica”, redactor la „Jurnalul de Sighet”, redactor sef adj. la revista studențească „Nord”. A redactat lucrări ştiinţifice, referate pe teme de literatură şi folclor, lucrări în domeniul ocrotirii şi educaţiei, lucrări şi materiale metodice publicate în ţară şi în Germania, Franţa, Ucraina. La Radio România Sighet a redactat câteva mii de materiale rămase în arhiva postului.

Cărți tipărite: ”Ruga de veci” – volum de poezii,  Editura Grinta, Cluj Napoca, 2011; ”Nicolae Breban și metamorfozele romanului” –  critică literară, Editura Grinta, Cluj Napoca,  2011, reeditare 2013;”Epigrame și catrene pentru prieteni”, Editura Grinta, Cluj Napoca, 2011; ”Poeme hai hui”, antologie de poezie, editura Grinta, 2013, pp.215/228;  ”Priere pour l`eternite”, volum de poezie (bilingv, română-franceză), editura Grinta, 2015; ”Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă de la Sighetu Marmației”- (folclorul obiceiurilor de iarnă din Maramureș), Editura Grinta, Cluj Napoca, 2018; ”Ansamblul folcloric Mara – 50 de ani de activitate”, monografie, Editura Grinta, Cluj Napoca, 2018; ”Biserica Ortodoxă Română Adormirea Maicii Domnului din Sighetu Marmației”; ”50 de ani de activitate neîntreruptă  1969 –  2019 a corului Bisericii Adormirea Maicii Domnului, Tipografia ASKA, din Sighetu Marmației, 2019 (monografie),

În manuscris: „ Monografia Gheorghe Chivu”,  „Convorbiri în fapt de seară ” (pagini din istoria culturii contemporane), „ Castelul din cărți de joc” – poeme.

Distincţii: Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei (2013); diploma de onoare a Ministerului Învățământului – (1993, 1995,1997); diplomă de recunoştinţă din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului; diplome de onoare din partea: Inspectoratului Şcolar Maramureş, Direcţiei pentru cultură, Consiliului Local şi Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, pentru activitatea în învăţământ şi cultură, Diploma de excelenţă pentru activitatea în domeniul literaturii, alte numeroase diplome ale unor instituţii sau asociaţii culturale din ţară şi din străinătate.

În anul 2020 prof.dr. Ioan Dorel Todea împlinește 50 de ani de activitate. Îi urăm ani mulți și rodnici în slujba culturii și comunității!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.