Oamenii de ştiinţă avertizează: A fost descoperit un nou coronavirus care se transmite de la porc la om

Oamenii de ştiinţă avertizează că un nou tip de coronavirus ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor. Este vorba despre SADS-CoV, virus care aparţine familiei alphacoronavirus. Acesta a ajuns la porci prin intermediul liliecilor, la fel ca „faimosul” coronavirus SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia actuală.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Deşi nu a fost raportat în Europa din anul 1990, virusul SADS-CoV a circulat în Asia în tot acest timp. Şi se pare că a înregistrat o creştere în China din 2016.

ATP Motors ofera clientilor o gama variata de produse si servicii de calitate

Virusul provoacă gastroenterită acută la porci, iar mortalitatea poate ajunge şi la 100% la purceii neînţărcaţi. Transmiterea sa a fost favorizată de metodele de producţie ale fermelor, care au ca rezultat şi o scădere a diversităţii genetice.

Dacă până acum nu a fost observat niciun caz de transmitere de la porc la om, cercetătorii din Carolina de Nord au publicat un studiu care arată că transmiterea către oameni nu poate fi exclusă.

Lucrând în laborator, echipele profesorului Caitlin Edward au reuşit să infecteze celulele umane cu SADS-CoV. Virusul a fost transmis fără obstacole celulelor plămânului, ficatului şi ale căilor respiratorii, manifestând preferinţă pentru celulele intestinului.

Pe lângă celulele umane, oamenii de ştiinţă au reuşit să infecteze şi alte celule de mamifere.

„În timp ce mulţi observatori se concentrează asupra betacoronavirusurilor SARS şi MERS, alfa-coronavirusurile s-ar putea dovedi la fel, dacă nu chiar mai periculoase pentru sănătatea umană, având în vedere potenţialul lor de a trece de bariera speciei”, avertizează Ralph Beric, profesor epidemiolog la Universitatea din Carolina de Nord, potrivit Mediafax.

Se pare că Remdesivirul, prescris în formele severe de Ebola şi SARS-CoV-2, este eficient şi împotriva coronavirusului SADS-CoV. Datele rămân de confirmat.

În aşteptarea dezvoltării unui vaccin pentru porci, autorii studiului recomandă monitorizarea atentă a fermelor şi fermierilor, pentru a observa o posibilă trecere a virusului la om.

Sursa: rtv.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.