Opt persoane cu dizabilităţi, închise în cuşti, la Centrul de Recuperare din Sighetu Marmaţiei

Opt persoane cu dizabilităţi, închise în cuşti, la Centrul de Recuperare din Sighetu Marmaţiei

Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Tonal anunţă că la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei opt persoane cu dizabilităţi psiho-sociale şi intelectuale ar fi închise în cinci cuşti, motiv pentru care cele două organizaţii solicită intervenţia de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

„Centrul de Resurse Juridice şi Tonal lansează un apel urgent la acţiune, urmare a unor situaţii deosebit de grave identificate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secţie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) şi la Secţia de psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Situaţiile observate de CRJ şi Tonal încalcă drepturile fundamentale ale omului”, informează CRJ, prin intermediul unui comunicat.

Conform aceleiaşi surse, la CRRPH Sighetu Marmaţiei (centrul din curtea Spitalului Municipal), marţi, la ora 13,30, au fost găsite trei persoane legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe.

„Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol, generând un miros pestilenţial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să îşi petreacă timpul. Nu există personal specializat şi singurii care ar fi putut desfăşura activităţi cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală şi trei infirmieri. Singurele informaţii disponibile la faţa locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenţie psiho-socială” – sunt alte abateri sesizate de CRJ.

La Secţia de Psihiatrie I „Bărbaţi” Sighetu Marmaţiei, CRJ semnalează: „condiţii insalubre”, aglomerare, lipsă de personal specializat, „subfinanţare importantă”; situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovătămare şi agresivitate; „dificultăţi procedurale majore” în internarea pacienţilor, în relaţia cu serviciul de ambulanţă; terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice); „dificultăţi în gestionarea internărilor” nevoluntare; discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmaţiei, cu cea mai grea cazuistică din Maramureş.

„Suntem martorii unei situaţii dramatice, situaţie rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaţionale de drepturile omului: Convenţia Europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituţiile vizitate sunt o reflexie a priorităţilor şi a valorilor morale ale societăţii noastre”, se arată în comunicat.

Cele două organizaţii solicită deplasarea şi intervenţia de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a preşedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Florinel Butnaru, a reprezentantului Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Gabriel Valer Zetea, a reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Maramureş şi a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Alina Coste Mădăraş. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.