ORI NU ŞTIE, ORI NU VREA – Marinel Rob ignoră cu bună ştiinţă legea. Vrea să evacueze biroul primarului şi-l instigă pe acesta să încalce controlul judiciar

Disperat să se instaleze cât mai repede în principalul birou din Primăria Munipiului Baia Mare, Marinel Rob recurge la toate artificiile care îi stau la îndemână pentru a-l elibera. Printr-o „Dispoziţie” semnată miercuri, 19 aprilie 2017, de el şi secretara primăriei Lia Augustina Mureşan, primarului ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, i s-au transmis sec faptul că urmează să se facă inventarul biroului pe care l-a ocupat timp de ani buni şi invitaţia la predarea lucrurilor care ar urma să aibă loc vineri, 21 aprilie.

Marinel Rob ori nu cunoaşte legea, ori nu vrea să ţină cont de ea.

Încă din primele paragrafe ale documentului se încalcă flagrant mai multe articole de lege.   Dispoziția încalcă prevederile art. 8 lit. a din Ordinul nr. 2861/2009 al Ministrului Finanțelor Publice  Potrivit textului de lege citat, înainte de începere a operațiunii de inventariere se ia de la persoana responsabilă de gestiune o declarație scrisă din care să rezulte locul de depozitare al bunurilor aflate în custodie, respectiv dacă acestea sunt depozitate și în altă parte, aspecte cu privire la bunurile aflate în custodie/gestiune, declarația semnându-se în fața comisiei de inventariere.

De vreme ce s-au invocat în conținutul Dispoziției prevederile Ordinului nr. 2861/2009 al Ministrului Finanțelor Publice, ar fi bine să fie și respectate aceste prevederi dar Marinel Rob probabil nu are timp de lecturat texte de lege, grăbit fiind să elibereze biroul.

În conținutul Dispoziției nu se face nicio referire la declarația care trebuie să preceadă în mod obligatoriu operațiunea de inventariere, astfel că aceasta este sortită eșecului câtă vreme declarația care trebuie să preceadă în mod obligatoriu această operațiune nu poate fi dată în acest din cauza circumstanţelor speciale în care se află în acest moment Cătălin Cherecheş.

Pe de altă parte, emitenții şi semnatarii Dispoziției cunosc situația particulară în care se găseşte primarul ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Acesta se află sub sub imperiul interdicției exercitării funcției de primar, interdicție care îl împiedică să participe la efectuarea inventarului și la orice alt act care ar implica exercitarea funcției de primar.

Invitaţia de a participa la operaţiunea de predare a bunurilor inventariate poate fi considerată drept insigare la încălcarea interdicţiei, fapt care ar atrage după sine consecinţe foarte grave. O altă explicaţie a acestui gest realizat în mare grabă, la doar o zi diferenţă de emiterea „Dispoziţiei”, este acela că Marinel Rob doreşte cu orice preţ să profite de situaţia specială a primarului ales, Cătălin Cherecheş de a nu putea să participe la inventar şi astfel să-i elibereze biroul, lucru de care se vorbeşte pe surse în primăria Baia Mare de luni bune.

Ambele explicaţii sunt plauzibile şi oricare dintre cele două scenarii s-ar aplica se comite un grav abuz.

Dispoziția nu conține mențiunea că inventarierea trebuie să aibă loc în prezența subsemnatului și nici nu indică ora la care Comisia își va începe activitatea.

Dispoziţia semnată de Marinel Rob conţine un şir lung de încălcări ale prevederilor legale şi nu face clarificări acolo unde este cazul. Primarul interimar Marinel Rob s-a prelevat de Legea 251/2001 pe care probabil a citit-o pe vertical fără a se obosi să se documenteze temeinic sau să se deranjeze de faptul că încalcă grosolan mai multe prevederi legale.

Potrivit dispozițiilor Ordinului 2861/2009 al Ministrului Finanțelor Publice, „gestionarul participă în mod obligatoriu la lucrările de inventariere și doar în ipoteza în care acesta nu se prezintă la data și ora fixată pentru începerea operațiunilor de inventariere, comisia de inventariere poate să a aduce la cunoştinţă de îndată, în scris, despre reprogramarea inventarierii ce trebuie să se efectueze, indicând locul, ziua și ora fixate pentru începerea operațiunilor de inventariere”, aşa cum scrie în art. 8 lit. g din Ordinul 2861/2009.

În speță este vorba de o încălcare a dispozițiilor legale în materia procedurii de inventariere, dar în același timp este și un abuz pentru că se cunoaște foarte bine faptul primarul ales, Cătălin Cherecheş se află în acest moment în imposibilitatea de a participa la operațiunea de inventariere.

Din Dispoziție nu rezultă ce se întâmplă cu bunurile mele personale și nici comunicarea subsemnatului a listelor de inventariere.

Dispoziția conține o mențiune potrivit căreia bunurile care nu se regăsesc în listele de inventariere vor fi predate în custodia Direcției de Patrimoniu, deși, potrivit art. 19 al. 1 paragraf 2 din Ordinul nr. 2861/2009 rezultă că acestea ar trebui să îi fie trimise lui Cătălin Cherecheş în cel mult 15 zile lucrătoare de la terminarea inventarierii împreună cu listele de inventariere.

Este vorba despre numeroase suveniruri şi lucruri personale alea acestuia, multe dintre ele cu valoare sentimentală enormă care nu pot fi înlocuite.

Din Dispoziție nu rezultă cum și de către cine ar putea fi suplinită semnătura subsemnatului pe listele de inventariere .Potrivit art. 33 paragraf 2 din Ordinul nr. 2861/2009, „listele de inventariere se semnează pe fiecare filă de către președintele și membrii Comisiei de Inventariere și de către gestionar”.

În ciuda faptului că primarul ales, Cătălin Cherecheş nu are calitatea propriu-zisă de gestionar, se află într-o situație asimilabilă acestuia, astfel încât ar trebui să semneze listele de inventariere alături de membrii comisiei de inventariere.

Fiind în imposibilitatea exercitării unor atribuții specifice funcției de primar, îndeplinirea cerinței legale arătate mai sus nu este cu putință, motiv pentru care Dispoziția ar trebui să conțină mențiuni explicite cu privire la rezolvarea acestei dileme.

Din Dispoziție nu rezultă procedura ce se va aplica cu privire la documentele cu caracter secret.

Dispoziția face referire la predarea documentelor cu caracter secret către funcționarul de securitate, doamna Vida Noemi Erika. În același timp, doamna Vida Noemi Erika, viceprimar al municipiului Baia Mare, este și Președinta Comisiei de Inventariere, situație în care Președinta Comisiei de Inventariere își va preda sieși documentele cu caracter secret, lucru care frizează ridicolul.

Marinel Rob şi Lia Augustina Mureşan s-au grăbit să redacteze şi să pună în aplicare o dispoziţie la întocmirea căreia  au ţinut cont, fie din rea voinţă, fie din ignoranţă, de mai multe articole de lege. Probabil ar fi mai indicat să se documenteze înainte de astfel de gesturi care pot fi uşor taxate de băimărenii care au decis în proporţie de peste 70%, în luna iunie a anului trecut, că doresc să instaleze în acel birou, pe care acum Rob vrea să-l cureţe, un singur om: pe Cătălin Cherecheş.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.