Parazitul ,,Trichinella spiralis”

trichinella_spiralisTrichineloza este o boală infectioasa răspândită în întreaga lume determinată de parazitul ,,Trichinella spiralis” care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminata.
Omul se infecteaza prin consum de carne de porc în principal, dar si de cal, nutrie sau vânat (mistret, urs,etc.) ce contine larve vii sau chisturi viabile.
La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există si forme clinice de boală cu evolutie severă, care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea contaminarii ei si de rezistenta organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, vărsături), edeme la pleoape si fata, însotite de conjunctivită, dureri musculare si adinamie care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminata. Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentati de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichinoscopic;
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică ,,în sânge’’,consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, suncă;
3. Achizitionarea cărnii din surse nesupravegheate sau neautorizate;
4. Tăierea clandestină a animalelor
În vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populatiei:
— să controleze trichinoscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare;
— să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar;
— să renunte la obiceiurile culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Atentionăm populatia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichinoscopic si care prezintă simptomele mentionate să se prezinte la medic.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.