Părintele Vasile Dodea, scos la pensie!

dodeaPuține sunt lucrurile care te revoltă cu adevărat în această lume, iar unul dintre ele este, cu siguranță, nerecunoștința. Indiferent ce forme de manifestare ar putea îmbrăca acest păcat, revolta care te cuprinde atunci când te lovești de el este cu atât mai mare cu cât meritele celui în cauză care, omenește vorbind, ar trebui să-i fie apreciate si recunoscute, sunt dintre cele mai mari și frumoase.

Este și cazul părintelui Vasile Dodea, de la biserica „Nașterea Domnului” din Baia Mare, cunoscută mai degrabă printre credincioși sub denumirea „catedrala de lângă Kaufland”.

Căutându-l pe părinte l-am aflat în ceas de sărbătoare, îmbrăcat cu luminoase haine preoțești, după săvârșirea slujbei de Vecernie. O privire ageră, o vorbă liniștitoare pentru interlocutor dar și fermă în același timp, un trupul mic de statură care contrastează izbitor cu imensitatea cerească care parcă te cuprinde când intri în biserica construită de el și credincioșii pe care i-a păstorit timp de aproape un sfert de secol.

O viață de preot, o viață de constructor

„Încă de când am fost hirotonit preot și mi s-a încredințat prima parohie, la 1 septembrie 1968, în Jichișul de Sus (n.r. Județul Cluj, lângă orașul Dej), m-am îngrijit de aspectul exterior al bisericii parohiale, al casei parohiale și ale anexelor acestora. Așa se face că, după ce am renovat această biserică, și după ce a fost resfințită, am fost numit preot al parohiei Gîrdani, în anul 1972. Ajuns aici, m-am apucat și am construit de la zero biserica (și aceea, ca și asta…. cât o catedrală!), casa parohială și anexele trebuincioase. Așa mi-a hărăzit Dumnezeu, să mă ocup pe unde am fost numit preot-paroh, de bisericile făcute de mână dar și de cele nefăcute de mâna omului, adică de sufletele credincioșilor. ”

Și unii lideri comuniști ajutau biserica

„În 1989 am fost numit preot în Baia Mare, și am slujit o vreme la vechea catedrală de pe Baia Sprie. Atunci i-am promis Prea Sfințitului Teofil că voi înființa o parohie și voi mai construi o biserică în orașul nostru. Dacă nu era înlăturat Ceaușescu, construiam pe Moldovei, exact pe locul unde acum se construiește biserica. Aveam atunci promisiunea fostului prim-secretar de partid, Bărbuleț, că nu mă descoperă autorităților că fac biserică, decât după ce torn fundația…. atunci ajutor îl aveam și pe Bota Valentin, care a ajutat pe ascuns, la ridicarea multor biserici pe vremea comuniștilor… fără aprobări… așa cum, de altfel, am construit și eu la Gîrdani… De ce pe strada Moldovei? Pentru că era între blocuri și nu se observa de către cei de la București, dacă veneau într-o vizită!”

Cea mai mare biserică ortodoxă din Ardeal

„Dar a rânduit Dumnezeu ca, în ianuarie 1990, pe acest teren care era viran cât vedeai cu ochii să ridic această biserică cât o catedrală… cea mai mare din tot Ardealul, dacă ne referim la numărul credincioșilor care pot asista la slujbă stând pe scaune… peste 1200! La început slujeam în aer liber și veneau mulți credincioși. Nu conta că era arșița soarelui pe noi sau că vântul viscolea zăpada! Cu ei am construit frumusețea asta de biserică! Și, bineînțeles și cu ajutorul unor oameni cu dare de mână și iubitori de Dumnezeu. Mulțumirea pe care o am, nu mi-o poate tulbura nimeni! Sunt mulțumit că m-a îngăduit Dumnezeu să zidesc din temelii două catedrale!”

Preotul Vasile Dodea și „neamțul” de la Kaufland!

„La un moment dat, rămăsesem fără bani… nu mai aveam mult de construit. Și au venit cei de la Kaufland, cu un neamț, întrebându-mă daca nu le dau vreo 2 metri de teren… așa… pe lungime. Că le trebuia pentru nu știu ce avize. Și le-am dat. Și ei ne-au virat bani în cont, atâta cât trebuiau pentru închiderea etapei aceleia de execuție. Avem în proprietatea parohiei și o parcare, până la Săsar, pe care o folosim mai ales duminica și de sărbători iar în timpul săptămânii o folosesc și clienții lor”

O mică avere – pictura bisericii, cât suprafața a șase arii de teren

„Biserica este accesibilă credincioșilor pe două etaje și are 5.900 de mp de pictură. Calculați si dvs, la un preț de 28 euro per metru pătrat de pictură, cât vine. Dar ne-a ajutat Dumnezeu și pictat-o. Nu vreau să dau nume… toți credincioșii acestei parohii, dar și unele firme, au contribuit. Dar încă nu e gata! Mai trebuiesc vitraliile și acelea sunt foarte scumpe dar se și întind pe o suprafață mare”

Analiza noastră

Cunoaștem ce mâncătorii și interese meschine sunt, uneori, la nivelul tagmei preoțești și arhierești și l-am provocat pe părintele să ne spună, așa… una-alta. A refuzat! Însă, cu o mare amăruciune în suflet, ne-a spus< „Vor să mă scoată la pensie. Le-am cerut să mă pensioneze anul viitor, când împlinesc 70 de ani de viață și 25 de ani de slujire la această biserică! Un an le-am mai cerut! N-au vrut, deși puteau! Dumnezeu știe mai bine ce planuri are cu mine!”

Ce bine și frumos este când te auto-numești preot paroh în parohia pe  care altul a făcut-o! Ce bine îi stă Arhiepiscopiei Maramureșului cu proprietățile imobiliare pe care părintele Vasile Dodea, cu ajutorul autorităților și a credincioșilor, le-a trecut în stăpânirea lor. Adăugăm aici și terenul obținut pe seama parohiei „Nașterea Domnului”, și aflat pe strada Motorului, unde se va ridica o altă biserică (teren obținut cu ajutorul domnului Matei Alexandru, trecut la cele veșnice).

Facem o socoteală a valorilor de piață??? Nu, pentru că noi, credincioșii sfintei noastre biserici gândim cu inima. Se pare că mai marii noștri gândesc cu altceva. Și apoi, cine poate să socotească cât valorează încă un an… doar un an de slujire preoțească pentru părintele-constructor!

La mulți ani și să ne trăiești, părinte! Poate, cine știe?…  mai construiți o biserică!

P.S. Poate că n-ar fi rău să fie semnată o petiție și dusă personal de către fiecare semnatar (sic!), la poarta palatului episcopal! Măcar pentru un singur an!

Aurelian Cătălin Pop

mmjurnal logo articol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.