Parteneriat între inspectoratele școlare și instituțiile educaționale din provinciile Zhejian (China) și Maramureș pentru predarea limbii chineze în județ

Vineri, 29 noiembrie 2019, Consiliul Județean Maramureș și Instituția Prefectului au fost gazdele întâlnirii reprezentanților inspectoratelor școlare  și ai instituțiilor educaționale din provinciile Zhejian (China) și Maramureș. Întâlnirea a fost prezidată de Ana Moldovan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și a avut drept scop stabilirea bazelor pentru încheierea unui acord de parteneriat între instituțiile mai sus menționate, cu sprijinul  Institutului Confucius din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca.

În sală a fost prezentă și Smaranda Moldovan, managerul proiectului ”Clasa Confucius”, inițiat de Institutul Confucius, care a arătat că ”acest proiect prevede predarea limbii și culturii chineze în școlile din România și se bucură de un real succes în toate orașele din țara noastră în care a fost deja implementat”.

Instituția Prefectului Maramureș a fost reprezentată de subprefectul de Maramureș, Alexandru Cosma care a arătat că apreciază obiectivul Institutului Confucius, în mod special în contextul globalizării, deoarece Republica Populară Chineză reprezintă un pion principal al situației geopolitice actuale. ”În acest context, consider că învățarea limbi chineze deschide noi orizonturi pentru elevii maramureșeni”, a precizat subprefectul Alexandru Cosma.

Ioan-Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș a urat bun venit delegației chineze și a felicitat reprezentanții Institutului Confucius și pe cei ai Inspectoratului Școlar Maramureș,  arătând că apreciază inițiativa de perfecționare continuă a cadrelor didactice.

”M-ar bucura să existe și o a doua etapă a proiectului, în care limba română să fie predată cetățenilor chinezi implicați în activitățile de cooperare româno – chineze. Mă bucur că barierele politice, și aici mă refer la vize, sunt depășite de proiecte educaționale, în cadrul relațiilor de prietenie dintre țările noastre. Consiliul Județean Maramureș  a finanțat mereu proiectele educaționale și vă asigur de întregul sprijin al instituției pe care o reprezint și pentru implementarea proiectului ”Clasa Confucius” în județul nostru. De asemenea, doresc să vă lansez invitația de a reveni în acest colț de rai și în calitate de turiști, ca să ne puteți cunoaște mai bine,” a precizat vicepreședintele Ioan-Doru Dăncuș.

Cuvântul de încheiere a aparținut reprezentantului Universității de Științe și Tehnologie din Provincia Zhejiang, Zhou Jiamin, care a mulțumit părții române pentru ospitalitate și pentru cuvintele de apreciere la adresa Institutului Confucius și a proiectului său, menționând că speră să dezvolte împreună programe educaționale care să includă și schimburi culturale.

Institutul Confucius din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj Napoca este o organizație nonprofit susținută de guvernul chinez, iar proiectul ”Clasa Confucius” va fi implementat în Colegiul ”Gheorghe Șincai” și Colegiul Economic ”Nicolae Titulescu” din Baia Mare, precum și în Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Sighetu Marmației.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.