Pensiile românilor cresc. Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii şi care e categoria care va avea parte de acest beneficiu!

Executivul s-a hotărât să majoreze punctul de calculare al pensiei cu 50%, însă doar anumite categorii de români vor fi beneificiari. Este vorba despre persoanele care decid să rămână în câmpul muncii până îndeplinesc stagiul minim de cotizare și care continuă să muncească, fie în sistemul public, ori în cel privat.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Oferte de nerefuzat 2021

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Aceştia vor contribui astfel la bugetul de stat, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Decizia survine ca un stimultent pentru cei care doresc și pot munci până la acea vârstă, pe data de 9 iunie fiind adoptată prelungirea vârstei de pensionare, în funcție de preferință.

Astfel, ordonanța prevede convingerea „rămânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare şi doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

Legea spune că „punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda bruta sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă”.

De asemenea, guvernanți se mai gândesc să permită cumularea pensiei anticipate sau anticipate parțial cu activitățile din domeniul muncii desfășurate în mediul privat. Momentan, este disponibă cumularea pensiei doar cu veniturile din activitățile independente, indiferent de nivelul acestora, după cum reglementează și Codul Fiscal.

Totodată, angajații din construcții vor avea pensii mai mici decât cei din alte domenii. Şi asta din pricina OUG 114 din 2018, care prevede scutirea de la plata contribuției pentru Pilonul II. Scutirea muncitorilor din construcții de contribuția la Pilonul II a fost gândită ca o măsură de creștere a veniturilor. Guvernul Dăncilă spera că, în acest mod, să dea un impuls sectorului.

După adoptarea OUG, în conturile angajaţilor din construcţii nu a mai fost virat procentul de 3,75% din venitul brut lunar pentru pilonul II. Altfel spus, la bătrâneţe, angajaţii din acest sector vor beneficia doar de pensia de la stat, cel mult pe cea facultativă (Pilonul III).

”Pentru angajaţii din domeniul construcţiilor, contribuţia de asigurări sociale a fost redusă prin OUG 114, ceea ce a influenţat şi procentul din veniturile brute direcţionat către pensia lor privată obligatorie. Ca urmare, ei şi-au păstrat sumele economisite până la momentul ordonanţei, dar în conturile lor individuale Pilon II nu s-au mai virat ulterior contribuţii noi care să se acumuleze pentru bătrâneţe“, a explicat Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.