Peste 1.500 de maramureşeni au participat la „Marşul pentru viaţă”

Sâmbătă, 25 martie 2017, de la ora 17,45, în Baia Mare, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului,  s-a desfăşurat  a doua ediţie a „Marşului pentru viaţă”, organizat de Asociaţia „Maramureş pentru Viaţă şi Familie”, preşedinte Marius Sima, şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM), preşedinte diacon Ionuţ Pleş, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. Manifestarea a purtat titlul generic „Marşul pentru viaţă”, 2017, la fel ca anul trecut, desfăşurat tot în ziua sărbătorii Buna Vestire, sub sloganul „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine!”.

Cei peste 1.500 de participanţi din asociaţiile tinerilor ortodocşi din protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Lăpuş, dar şi persoane individuale de toate vârstele, au urmat un traseu care a început din faţa Catedralei Episcopale„Sfânta Treime” şi au parcurs bulevardele din centrul nou al municipiului, cu punct final Piaţa Millenium  din Centrul Vechi, în total o distanţă de circa 3 km.

Pe traseu, tinerii au purtat pancarte şi bannere de conştientizare pentru păstrarea copilului nenăscut, precum şi a susţinerii mamelor în criză de sarcină. Au luat parte, indiferent de vârstă, toţi cei care au dorit să-şi exprime ataşamentul faţă de valoarea vieţii, a maternităţii şi a familiei. Întrunirea din Piaţa Millenium a început cu intonarea Imnului Naţional, în interpretarea Corului „Angelli” al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de pr. prof. Andrei Baboşan.

„Cerul lăuntric al ţării noastre este întunecat de norii avortului, a spus preşedintele Asociaţiei „Maramureş pentru Viaţă şi Familie”, Marius Sima. Prin acest marş noi ne dorim să invităm pe toate persoanele doritoare să susţină valoarea familiei, a vieţii şi a maternităţii. De aceea, noi am propus un titlu deosebit, „Calea PRO VITA”, întrucât nu dorim să conturăm două tabere, noi şi medicii, sau noi şi mamele care fac avort, ci dorim să intrăm într-un dialog constructiv cu aceştia, pentru a găsi soluţii practice, astfel încât mamele care au făcut avort să nu fie stigmatizate şi marginalizate, iar femeile care se află în criză de sarcină să poată fi sprijinite.”

„Noi, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană, ne-am alăturat celorlalte asociaţii pentru a organiza acest marş pentru viaţă. Viaţa este un dar de la Dumnezeu, a spus diacon Ionuţ Pleş. În fiecare dar se regăseşte dăruitorul. Dacă viaţa este un dar de la Dumnezeu, înseamnă că în fiecare dintre noi se regăseşte Dumnezeu. Şi atunci, pentru a nu rămâne indiferenţi, ne-am hotărât să organizăm acest marş pentru a preţui viaţa.”

Au vorbit participanţilor Marius Sima, Adina Sanda Pleş, Manuel Ardelean şi Dana Ardelean, de la Asociaţia “Picioruşe”, iar un grup al ATOCEM a cântat imnul „Alege viaţa”, compus de prof. dr. Cosmin Lauran.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului s-au desfăşurat marşuri pentru viaţă şi în municipiile Satu Mare şi Sighetu Marmaţiei, la care au luat parte mai multe sute de participanţi.

Loading...

1 COMENTARIU

  1. In acelasi timp armenii din Romania l au aniversat comemorativ pe intemeitorul scolii de pictura baimarene cel care s a nascut la Sighet s-a facut iubit de nobilimea Maramuresului si a intregii Europe. Simon Corbian ,Hollosy cum ii ziceau ungurii. LA SIGHET un autocar de armeni si multi altii veniti cu mijloace proprii s-au bucurat de ospitalitatea primarului Horia Scubli care le-a oferit cazare si masa gratuita la o unitate cu specific.autohton. Deasemeni a sprijinit dezvelirea unei placi de granit cu simboluri deosebite poliglote (romana armeana si maghia) prin care se identifica palatul in care s-a nascut si a trait marele artist plastic. Evenimentul a fost incununat cu lansarea unui nou volum a scriitorului de etnie armeana V. Vozganian prezent la ceremonii. La mormantul marelui artist a fost adus un omagiu de insusi ambasadorul Armeniei la Bucuresti Hamlet Gasparian in semn de pretuire a inaintasilor. Impreuna cu V. Vozganian, diplomatul de cariera a vizitat si aripa de istorie premedievala a muzeului maramuresan. Nobilimea maramuresana pretuia artistii de orice etnie asa ca Simon Corbian s a bucurat de ocrotirea familiei Mihaly de Apsa , carora le a dedicat opere. Una din cel mai pretioase. Castelul din Hust se gaseste in Casa Muzeu a celebrei familii nobiliare Mihaly. despre viata si colaborarea cu loja masonica Tisa a vorbit Mihail Dancus fost director al muzeului iar despre trecutul istoric al familiei Mihaly a relatat prof. dr. Todinca Gheorghe, actual director al muzeului. Armenii au fost incantati de expozitia unor elevi cu reale talente plastice din Baia Mare ce au portretizat bisericile armene din Romania. Programul artistic oferit de grupul folcloric armean din Gherla a incheiat periplul maramuresan al romanilor de etnie armeana invitati la acest eveniment. Vasile Tivadar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.