Poliția A REȚINUT 11 afaceriști, după 94 de percheziții în 11 județe: Acuzații de evaziune fiscală prin deturnarea licitațiilor publice

Poliția A REȚINUT 11 afaceriști, după 94 de percheziții în 11 județe: Acuzații de evaziune fiscală prin deturnarea licitațiilor publice

Un număr de 11 persoane au fost reținute de polițiștii din Mureș, în urma unor percheziții la persoane bănuite că au deturnat licitații publice, prin înființarea unor firme având ca obiect de activitate servicii de pază, cu care, apoi, s-au înscris la licitații pe baza unor înțelegeri anterioare.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de Poliția Română, au fost efectuate 94 de percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, prejudiciul cauzat în acest caz fiind de peste 2.200.000 de lei.

Un număr de 11 persoane au fost reținute

„Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2016-2018, reprezentanţii unei societăți comerciale din Mureş, având ca obiect de activitate servicii de pază, ar fi procedat la înfiinţarea unor societăţi comerciale, cu specific pază şi protecţie, dar şi alte obiecte de activitate, pe numele unor persoane interpuse. Ulterior, entităţile comerciale ar fi participat la licitaţii privind prestarea de servicii de pază în favoarea unor instituţii publice şi private, pe baza unor înţelegeri anterioare legate de preţul oferit, astfel încât licitația să fie adjudecată de o firmă controlată de către membri grupului. De asemenea, pentru îndeplinirea condiţiilor cerute pentru participarea la licitaţii, aceştia ar fi procedat la falsificarea unor documente”, se arată într-un comunicat transmis, marți, de Poliția Română.

Mai mult, pentru a eluda plata impozitului pe profit şi a TVA, în perioada 2011-2016, membrii societăţilor ar fi înregistrat în actele contabile facturi fiscale de la 12 societăţi cu comportament fiscal neadecvat, reprezentând bunuri specifice activităţilor de pază, monitorizare şi dispecerat, care, în realitate, nu ar fi fost livrate, nefiind identificate cu în urma activităţilor procedurale, potrivit sursei citate.

De asemenea, anchetatorii au probel că, în perioada 2017-2018, persoanele implicate ar importat autoturisme din spaţiul intracomunitar, prin intermediul societăților comerciale controlate şi, ulterior, acestea ar fi fost revândute către persoane fizice, fără a fi colectată TVA de plată la bugetul statului.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin aceste fapte este de peste 2.200.000 de lei.

Percheziţiile au avut loc în datele de 18 octombrie, respectiv 13 noiembrie, în 11 judeţe, respectiv Mureş, Alba, Argeş, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Cluj, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi şi Neamţ. Ancheta se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş și cu sprijinul Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.