Ponorata – Prefectul judetului Maramures Anton Rohian a analizat la fata locului problemele cu care se confrunta comunitatea de romi

Prefectul judetului Maramures Anton Rohian s-a deplasat marti, 23 septembrie 2014 in localitatea Coroieni– cartier Ponorata, pentru a analiza la fata locului problemele cu care se confrunta comunitatea de romi. Domnia sa a fost insotit de catre primarul localitatii, Gavril Ropan, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, ai Inspectoratului Judetean de Politie, cei ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi,  ai ISU Maramures, precum si  de consilierul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului Judetul Maramures, Cristina Moldovan.

La ora actuala, in cartierul Ponorata, locuiesc peste 450 de persoane, din care mai bine de  jumatate sunt copii cu varste sub 16 ani. Toate aceste persoane de etnie roma beneficiaza de ajutor social din partea statului. Conditiile in care acestia isi duc traiul sunt inumane, locuintele improvizate fiind un real pericol, in special pentru cei mici. Faptul ca desi a inceput scoala de mai bine de o saptamana, iar programul “Laptele si cornul” nu se deruleaza in prezent, reprezinta  un motiv temeinic  pentru care elevii din comunitatea de romi  din Ponorata  nu frecventeaza scoala. In acest sens, se incearca motivarea copiilor de a merge la scoala prin sprijinirea cu alimente si  cu produse de igiena corporala.

Prefectul judetului Anton Rohian s-a aratat profund nemultumit de conditiile in care traiesc acesti oameni, solicitand luarea unor masuri urgente de sprijin  pentru romii din Ponorata. In prima faza vor fi demarate lucrari de aductiune de apa, in zona fiind montate 10 cismele de apa. De asemenea, romii, sprijiniti de autoritatile locale, s-au angajat sa inceapa in perioada imediat urmatoare o actiune de igienizare a zonei, urmand a fi montate pubele pentru colectarea deseurilor menajere. In plus, se incearca procurarea de material lemnos  necesar construirii unor toalete in cadrul comunitatii de romi.

Prefectul a solicitat factorilor abilitati intocmirea unei baze de date cat mai exacte cu privire la numarul romilor din cartierul Ponorata. De asemenea, Institutia Prefectului Judetul Maramures  va aduce la cunostinta reprezentantilor etniei romilor din Guvernul Romaniei, problemele cu care se confrunta aceasta comunitate de romi.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.