Ponta: Creșterea autonomiei locale privind taxele și impozitele ar determina reducerea cotelor defalcate din TVA

O creștere a autonomiei locale în privința stabilirii taxelor și impozitelor, așa cum prevedea proiectul de modificare a Codului Fiscal întocmit de Ministerul Finanțelor Publice, ar putea atrage după sine și o reducere a cotelor defalcate din TVA care ajung la bugetele localităților, a afirmat premierul Victor Ponta luni, la România TV.

„Autoritățile locale, voia doamna Petrescu să propună, să aibă mult mai multă autonomie în sistemul de taxe și de impozite. Pentru că sunt comunități mai bogate, care (…) pot să aibă venituri mai mari, sunt localități mai sărace. (…) Vorbim de o limită în care autoritatea locală are voie să-și indexeze sau nu impozitele. (…) Toți primarii spun că vor mai multă autonomie locală, dar la taxe umblă Guvernul. (…) Dacă le dau mai multă autonomie privind taxele, sigur că repartizăm mai puțin din cotele defalcate de TVA. Atâta timp cât noi susținem servicii importante, cum sunt educația, sănătatea, marea infrastructură”, a declarat premierul.

El a precizat, în context, că prin postarea proiectului de modificare a Codului Fiscal pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice nu s-a încercat decât lansarea unei dezbateri publice pe această temă.

„Intenția doamnei Petrescu a fost de a pune pe site și de a începe o dezbatere publică. Nu a fost cu modificările în Guvern, după aceea mi-a spus și mie câteva lucruri. Nu a știut că dacă le pui pe site se dă drumul la propaganda domnului Băsescu și toți încep să strige că se măresc taxe”, a spus Ponta.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice în 12 iulie și apoi retras, autoritățile locale vor avea dreptul, din 2015, să majoreze impozitele și taxele locale cu până la, 50% față de o marjă de 20% în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.