Ponta: Îmi mențin opinia, Traian Băsescu trebuie să demisioneze

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la RTV, că își menține opinia potrivit căreia președintele Traian Băsescu ar trebui să demisioneze din funcție în urma scandalului în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu.

„Există și am făcut și de dimineață o demarcație clară. Ce se întâmplă în dosarul penal cu Mircea Băsescu, ce fac procurorii, judecătorii, nu am voie să comentez și nici nu o voi face. Eu vorbesc aici despre niște responsabilități politice. Președintele țării, de altfel nici nu am văzut pe undeva că el ar fi implicat în vreo faptă penală sau nu, dar președintele țării este cel care ne reprezintă.

Nu știu dacă în țară, dar în străinătate cu siguranță. Merge la Consiliul European, merge în vizite oficiale, reprezintă statul român. Tot în aceeași calitate este cel care prin semnătura domniei sale numește în funcție procurorii-șefi, procurorii generali, judecătorii. Evident că în această calitate pe care o ocupă are o responsabilitate superioară decât cea care îi aparține oricărui cetățean.

Are drepturi mai multe, are obligații mai multe. Și, din acest punct de vedere, tocmai pentru că în atâția ani domnia sa a spus că ține foarte mult la prestigiul justiției, cel mai mare ajutor pe care l-ar putea da prestigiului justiției din România (…) ar fi să demisioneze, pentru ca nimeni mâine să nu spună că o soluție sau alta a fost adoptată în cauza privindu-l pe Mircea Băsescu pentru că fratele său e președinte”, a afirmat Ponta, întrebat dacă declarațiile președintelui Traian Băsescu l-au făcut să-și schimbe părerea în ceea ce privește demisia din funcție a acestuia.

Premierul a adăugat că nu poate răspunde întrebat dacă Băsescu ia în calcul varianta demisiei din funcție.

„Îmi puneți o întrebare la care nu vă pot răspunde eu: ce va face președintele? Eu vă spun ce ar fi normal. Vorbim totuși de un președinte care nu e, așa, la începutul mandatului și are el foarte multe proiecte în față. Vorbim despre un președinte care e pe finalul celui de-al doilea mandat, care nu are niciun proiect politic și nici vreo semnificație politică. Nu poate să spună: mai am ceva important de făcut”, a spus Ponta.

Întrebat dacă apreciază ca un discurs corect declarațiile făcute joi de șeful statului la Cotroceni, Ponta a răspuns: „Dacă acest discurs nu este însoțit și de un gest personal, nu, este o ipocrizie”.

„Orice vor decide procurorii, judecătorii, toți cetățenii acestei țări și probabil foarte mulți dintre cei care ne privesc din afară vor spune: acea decizie este legată de fratele președintelui. Dacă domnul președinte Băsescu spune ‘ok, eu nu mai sunt președinte, judecați-l pe Mircea Băsescu ca pe orice alt cetățean al acestei țări’, atunci îl cred. Atunci îl cred, atunci într-adevăr a ținut la justiție, e foarte bine”, a declarat premierul.

Întrebat dacă există un sentiment de satisfacție pentru cine vede imaginile cu intrarea lui Mircea Băsescu la audieri la DNA, Ponta a spus: „Am fost procuror atâția ani, eu am arestat oameni care au încălcat legea. Nu, nu am satisfacție față de persoane, dar atunci când se face dreptate e foarte bine, dar altceva nu. Nu mă bucur niciodată de răul altcuiva, pentru că sunt convins că cel care se bucură de răul altcuiva, cineva, ca o justiție divină, cel puțin, îi întoarce acest lucru”.

Premierul nu a dorit să comenteze întrebat fiind dacă în baza imaginilor prezentate de televiziuni Mircea Băsescu ar trebui reținut de procurori.

„Nu pot să comentez așa ceva. Cred că ar fi o mare greșeală din partea mea chiar și ca fost procuror sau ca actual prim-ministru să comentez un dosar care chiar în aceste minute cred că-și desfășoară actele de urmărire penală. (…) Atunci când se vor pronunța procurori, judecători, cu siguranță o voi face”, a spus premierul.

AGERPRES

agerpres jurnal

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.