Ponta: România nu va bloca parcursul Serbiei spre UE; privind minoritățile nu cere mai mult decât oferă

România nu va bloca în vreun fel parcursul european al Serbiei iar în ceea ce privește problematica minorităților, România nu cere mai mult decât oferă, a declarat premierul Victor Ponta joi, în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.

„Sunt la Belgrad cu un mesaj foarte clar din partea Guvernului României. Suntem și vrem să fim cu siguranță cel mai hotărât avocat al Serbiei pe parcursul său de integrare în Uniunea Europeană. Eu cred că nu doar Serbia are nevoie de UE, ci și UE are nevoie de Serbia. Cred că este în interesul României ca Serbia să fie cât mai curând membru al UE. Cred că este în interesul Europei să facem într-adevăr un continent integrat”, a afirmat premierul român.

Ponta a adăugat că, în opinia sa, „între UE și Serbia prima problemă este negocierea legată de Kosovo”.

„Cred că și aceasta este importantă, însă cred că prima și cea mai importantă problemă este faptul că e interesul ambelor părți ca Serbia să fie cât mai repede și să îndeplinească toate standardele economice și instituționale ale Uniunii Europene. Vreau să vă bazați pe România și vreau să vă asigur că niciodată România nu va bloca în vreun fel acest parcurs european al Serbiei, dimpotrivă, vom fi cei mai buni prieteni și sprijinitori ai dumneavoastră”, a subliniat Ponta.

Premierul român a precizat că a făcut aceste afirmații și în contextul în care uneori la București s-a discutat despre minorități și despre drepturile minorităților în Serbia.

„Vreau să spun foarte clar că apreciez faptul că astăzi împreună cu prim-ministrul Vucic vom sta de vorbă cu reprezentanți ai comunității române. Însă, eu sunt un prim-ministru care nu are două măsuri, una în țară și una în afara țării. Adică ceea ce e normal pentru minoritățile din România același lucru este normal pentru minoritățile din Europa. Nu cer mai mult decât ceea ce România oferă. Cred că toate minoritățile sunt parte a țării în care locuiesc, sunt cetățeni ai Serbiei, așa cum minoritățile din România sunt cetățeni ai României și că prin dialog, prin deschidere, putem să asigurăm o viață pașnică, de dezvoltare comună a cetățenilor celor două țări”, a declarat Victor Ponta.

La rândul său, premierul sârb a oferit asigurări că Guvernul de la Belgrad va face toate demersurile pentru a transpune în practică preconizatele măsuri rezultate în urma negocierilor purtate în cadrul comisiei mixte pentru minorități.

„Avem încheiate deja concluziile comisiei mixte și avem acolo cele trei puncte. I-am promis premierului Ponta că în privința celor două puncte vom face tot ce depinde de noi și ne vom îndeplini angajamentele privind educația și media, care vizează viitorul european al regiunii. Ceea ce noi doi nu putem rezolva — practic, nu e treaba noastră — e biserica. Restul, sunt convins că nu va pune probleme pe viitor”, a susținut premierul sârb.

Premierul român se va deplasa joi împreună cu prim-ministrul sârb la Bor pentru o întâlnire cu liderii românilor din regiunile istorice Timoc, Morava și sudul Dunării. Alături de cei doi premieri se vor afla din partea română vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.