PORCUL SOMON cucerește România. Se fac milioane de lei de pe urma lui

mangalita (2)În ultimii ani, românii se preocupă din ce în ce mai mult de sănătatea lor de aceea sunt mai atenţi la alimentele pe care le cumpără. Unele dintre produsele care au success şi sunt la mare căutare sunt preparatele din carne de porc din rasa Mangaliţa, cunoscut şi ca porcul somon.

Aceste preparate sunt căutate deoarece carnea lor are mai multe vitamine şi un profil lipid bun pentru sănătate. În aceste condiţii, firmele care se ocupă de producerea preparatelor din carne de porc de Mangaliţa au început să prindă avânt în România. Un exemplu în acest sens este Ion Tătăra, care a înfiinţat împreună cu familia sa, în 1996, o fermă de animale în Lăpuşel din judeţul Maramureş. Mica fermă se întinde pe o suprafaţă de trei hectare. În prezent, a ajuns să crească circa 80 de porci, din rasele Mangaliţa, Bazna, Duroc, Marele Alb, şi pui. De asemenea, ferma mai găzduieşte aproape 60 de găini ouătoare, raţe, bibilici, gâşte, iepuri, oi,  două vaci, un cal şi un ponei.

Animalele sunt hrănite cu furaje obţinute în propria ferma pe care le suplimentează cu furaje provenite de la alţi gospodari. Familia Tătăran comercializează diverse produse din carne de porc, producând, anual, 100 de tone. Porci pe care îi creşte îi asigură necesarul pentru 10% din producţie, restul cărnii îl cumpără din regiune de la alţi crescători de porci. „De când am înfiinţat ferma şi până în prezent am investit 300.000 de euro. Aceşti bani au provenit o parte din credite bancare, şi altă parte, din surse proprii“, declara Tătăran, anul trecut pentru Capital.

În ceea ce priveşte distribuţia, Tătăran livrează produse către Auchan din Cluj şi Baia Mare, Cora din Cluj şi Turnu-Severin sau la restaurant precum City Grill şi La Mama din Bucureşti. Pe lângă distribuţia către restaurante şi retaileri, maramureşeanul mai participă la târguri de specialitate şi mai vinde şi prin intermediul comenzilor făcute pe site. Cifra de afaceri a Carmangeriei Toto, firma prin care familia Tătăran comercializează produsele, a ajuns la o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei cu 16 angajaţi. Anul 2015, a adus un profit de 2.106, după ce în 2014 compania avea pierderi de 106.793 de lei.

Istoricul rasei de Mangaliţa

Rasa Mangáliţă s-a format în urma încrucişări a suinelor autohtone, a mistreţului şi a porcului sumadia de talie mare, cu părul lung şi creţ (din Principatul Serbiei) pe teritoriul Ungariei la sfârşitul secolul XVIII, scrie rasamangalita.ro.

Este o rasă specializată pentru producţia de grăsime şi are cinci varietăţi: blondă, roşie, neagră, cu abdomen de rândunică şi bariş. în ardeal se creşte de peste 160 de ani, iar după alţi autori de cca. 200 de ani (din anul 1803).

Se creşte în efective reduse, în gospodăriile populaţiei, dar şi în unităţi de stat, din vestul şi centrul ţării şi mai rar în sud (Tulcea).

Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt, dar adânc. Corpul este acoperit cu păr ondulat sau creţ (prevăzut şi cu subpăr). Capul este relativ mic, cu urechi potrivit de mari şi semiblegi. Gâtul este scurt, gros şi musculos. Trunchiul este masiv, cu aspect de butoi (linia spinării uşor convexă, iar cea a abdomenului lăsată). Șuncile posterioare sunt slab dezvoltate.

Este o rasă semiprecoce, însă carcasele sunt cele mai corespunzătoare pentru prepararea salamului de Sibiu. Nu este pretenţioasă la hrană, mulţumindu-se cu păşunea, unele fructe de pădure dar reacţionând pozitiv la suplimentarea hranei cu concentrate. Varietatea blondă posedă un grad ceva mai ridicat de ameliorare, faţă de celelalte varietăţi. A fost mult apreciată de localnici pentru calitatea cărnii şi în special a slăninei.

Porcul de Mangaliţa mai este denumit: porcul cu blană, porcul cu lână creaţă, porcul-somon sau porcul cu părul creţ etc. Carnea lor are mai multe vitamine şi un profil lipid deosebit pentru sănătate.

Sursa: capital.ro

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.